Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:06
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας: Κατατέθηκε στη Βουλή – Δείτε όλα όσα προβλέπει






Στο ελληνικό Κοινοβούλιο η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Επιπλέον, θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται στην Βουλή.

Σημειώνεται επίσης πως η ελληνογαλλική συμφωνία αντιμετωπίστηκε σήμερα, Παρασκευή 01.10.2021, με θετικά σχόλια από την Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, το υπ. Εξωτερικών σημείωσε ότι «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δύο χωρών) ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων».

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο νόμου κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε την έκθεση του ΓΛΚ κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε την ειδική έκθεση κάνοντας κλικ εδώ

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η τουρκική «φαγωμάρα» και οι απαντήσεις Δένδια

Δένδιας

Εν τω μεταξύ, από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας, κατέστη σαφές πως ο εκνευρισμός στην Τουρκία ήταν διάχυτος.

Πιο συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» και εκτόξευσε τις γνωστές της απειλές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σήκωσε το γάντι και το… επέστρεψε, καθώς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιάρτο που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αιτιάσεις της Τουρκίας.

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα και πως «στις άτυπες αυτές επαφές θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική», πρόσθεσε καταλήγοντας.