MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

Άλλο ένα φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ! – Δικαστική δικαίωση του Δήμου Βόλου για τον ΧΥΤΑ

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στελέχη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας και εκπρόσωποι της επιχείρησης που λειτουργεί τη μονάδα εξαγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Βόλου, οι οποίοι κατηγορούνταν για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η υπόθεση συνδέεται με την καταγγελία που είχε κάνει τον περασμένο Οκτώβριο από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, περί πολιτικού σχεδίου για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ με στόχο να καταστεί ο Βόλος… Πύργος.

Τότε ο κ. Μπέος είχε κατονομάσει «ανιψιά του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου» η οποία «μετά από καταγγελία των καρτούνς, συνέταξε έκθεση κρίνοντας τον ΧΥΤΑ ακατάλληλο». «Εκανε έκθεση να κλείσει ο ΧΥΤΑ», είχε καταγγείλει ο δήμαρχος αναφερόμενος στο αποτέλεσμα καταγγελίας την οποία απέδωσε σε στελέχη της σημερινής α’ ελάσσονος μειοψηφίας, που προκάλεσε έλεγχο στον ΧΥΤΑ από την ελεγκτή –«ανιψιά» τον Δεκέμβριο του 2014. Τότε διαπιστώθηκε ότι εταιρεία που δραστηριοποιείται εντός του ΧΥΤΑ και εκμεταλλεύεται το βιοαέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φέρεται να έχει υπερβεί τις εκπομπές ρύπων.

Η έκθεση απεστάλη στον Δήμο Βόλου πέντε χρόνια αργότερα. Με αφορμή την έκθεση η οποία κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Βόλου, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Στις 15 Ιανουαρίου εκδικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου η υπόθεση για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, αποδόθηκε στους κατηγορούμενους, τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, Κων. Γανωτή και τους εκπροσώπους της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το βιοαέριο, ότι «ενεργώντας από κοινού άσκησαν δραστηριότητα (λειτουργία μονάδας εξαγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου) καθ’ υπέρβαση των ορίων της σχετικής αδείας, με αποτέλεσμα στις 5 Δεκεμβρίου 2014 να μετρηθούν τιμές εκπομπής δύο συγκεκριμένων αέριων ρύπων που υπερέβαιναν τις προβλέψεις της τότε ισχύουσας ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο ευρύτερο περιβάλλον».

Πυρήνα του κατηγορητηρίου αποτέλεσε το περιεχόμενο της πράξης βεβαίωσης παράβασης του τμήματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 το οποίο κατήγγειλε ως πολιτικό σχέδιο λουκέτου στον ΧΥΤΑ Βόλου, ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και αθώωσε τους κατηγορούμενους καθώς έκρινε ότι «η στιγμιαία υπέρβαση επιθυμητών και μόνο τιμών αερίων ρύπων –και μάλιστα μη επιβεβαιούμενη επαναληπτικά με τον τρόπο που ορίζει η οικεία μεθοδολογία μέτρησης τιμών εκπομπής- δεν δύναται να συγκροτήσει την έννοια της διαπίστωσης υπέρβασης των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων κατά την έννοια του Νόμου».

Σύμφωνα με το δικαστήριο όλες οι επόμενες μετρήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία τόσο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το βιοαέριο στον ΧΥΤΑ όσο και του ΣΥΔΙΣΑ καταδεικνύουν εκπομπές αερίων ρύπων στα όρια του μη ανιχνεύσιμου. «Δεν διαπιστώθηκε οποιασδήποτε μορφής και έκτασης υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή λειτουργία της μονάδας βιοαερίου, πολύ δε περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Γανωτής.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com