
Αυξήσεις από δέκα έως είκοσι λεπτά στην τιμή της φρατζόλας ψωμιού καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα σε αρτοποιεία της Μαγνησίας, η οποία αποδίδεται στην προσπάθεια των επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας.
Κάθε αρτοποιός αποφασίζει ατομικά πως θα κινηθεί ανάλογα με τα έξοδά του, λέει ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών «Η Δήμητρα», Κωνσταντίνος Τσουράπας
Ετσι βλέπουμε τις τιμές στο ράφι να διαμορφώνονται από 1,10 ευρώ μέχρι 1,40 ευρώ τη φρατζόλα από αρτοποιείο σε αρτοποιείο, ενώ η τιμή του ψωμιού παρέμενε σταθερή εδώ και τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων οι επαγγελματίες έδιναν αγώνα να μην επιβαρύνουν εν μέσω ακρίβειας περαιτέρω τον καταναλωτή.
Φαίνεται όμως, ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για τους αρτοποιούς, οι οποίοι βλέπουν όλες τις τιμές που αφορούν στο κόστος λειτουργίας τους να αυξάνονται και την ίδια στιγμή την κατανάλωση να μειώνεται.
«Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η επιδότηση ρεύματος που δόθηκε σε αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Τσουράπας.
Ένα μέσο αρτοποιείο, όπως εξηγεί, έλαβε επιστροφή 700 ευρώ συνολικά για το επίμαχο τρίμηνο, μετά τις αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας.
«Στην πορεία όμως η επιδότηση διακόπηκε παρά τις δεσμεύσεις που υπήρχαν για τη συνέχιση του μέτρου στήριξης, όταν ένας μεσαίος φούρνος ξοδεύει 1.500 ευρώ το μήνα για τις ανάγκες ενέργειας», σημειώνει.
Περαιτέρω οι επαγγελματίες επιβαρύνονται με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες που προμηθεύονται αλλά και με το κόστος των παρόχων για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τη σύνδεση του POSμε την ταμειακή μηχανή, τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, το οποίο σε ετήσια βάση ξεκινά από 50 ευρώ και φθάνει τα 300 ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Τα μέτρα εφαρμόστηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουν επιφέρει αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, το οποίο βαίνει διαρκώς διογκούμενο.
Η επισκεψιμότητα στα αρτοποιεία είναι ικανοποιητική, αλλά από τις δέκα πρώτες μέρες του κάθε μήνα και μετά βλέπεις ότι η κατανάλωση υποχωρεί με τους καταναλωτές να ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα χρήματα για τα ψώνια τους.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε με τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας», σημειώνει ο κ. Τσουράπας.
Να σημειωθεί ότι στη Μαγνησία λειτουργούν 168 αρτοποιεία. Το τελευταίο λουκέτο σε επιχείρηση μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.