Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024 04:39
ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες τις «περνούν» πιο ελαφριά από τους άνδρες


Στη λύση του γρίφου της σοβαρής νόσησης των αντρών έναντι της ελαφροτέρης των γυναικών από κάποια ιογενή λοίμωξη κατέληξε νεότερη μελέτη, φωτίζοντας ένα πολύτιμο στοιχείο του γυναικείου σώματος.

Ειδικότερα, η απάντηση στο μυστήριο ενδεχομένως να κρύβεται σε έναν επιγενετικό ρυθμιστή, που ενισχύει τη δραστηριότητα εξειδικευμένων αντι-ιικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά και ως κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι» (natural killers-ΝΚ).

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) διαπίστωσε από τα πειράματα σε ποντίκια ότι τα κύτταρα «φυσικοί δολοφόνοι» των θηλυκών ζώων και ανθρώπων διατηρούσαν ένα επιπλέον αντίγραφο ενός γονιδίου που συνδέεται με το χρωμόσωμα Χ και ονομάζεται UTX. Το γονίδιο UTX δρα ως επιγενετικός ρυθμιστής για την ενίσχυση της αντι-ιικής λειτουργίας των συγκεκριμένων κυττάρων, ενώ παράλληλα καταστέλλει τον αριθμό τους.
Όπως εξηγεί η συν-συγγραφέας Dr. Maureen Su, καθηγήτρια μικροβιολογικής ανοσολογίας και μοριακής γενετικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, «ενώ είναι γνωστό ότι τα αρσενικά έχουν περισσότερα κύτταρα ”φυσικούς δολοφόνους”, σε σύγκριση με τα θηλυκά, δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε γιατί ο αυξημένος αριθμός αυτών των κυττάρων δεν έδρασαν σαν ασπίδα προστασίας κατά τη διάρκεια ιογενών λοιμώξεων. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι τα θηλυκά έχουν περισσότερα γονίδια UTX στα κύτταρα ”φυσικούς δολοφόνους” και από ό,τι τα αρσενικά, γεγονός που τους επιτρέπει να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τις ιογενείς λοιμώξεις».