Η Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού έστειλε εγκύκλιο σε όλες τις ενορίες για τη λήψη μέτρων προφύλαξης των Εκκλησιών από ιερόσυλους που χτυπούν σε ξωκκλήσια βάζοντας στόχο τον θρησκευτικό πλούτο τους.
Τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταγραφεί μπαράζ διαρρήξεων. Ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαϊωάννου πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού λέει ότι όλες οι εκκλησιαστικές επιτροπές θα πρέπει να μεριμνήσουν να μεταφέρουν τα κειμήλια στον κεντρικό ιερό ναό κάθε ενορίας στον οποίο είναι απαραίτητο να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας όπως συναγερμοί και κάμερες.
Πρόκειται για τα μέτρα που συστήνει η Μητρόπολη μετά το 2020 που είχαν καταγραφεί απανωτές κλοπές.
Συναισθηματικοί δεσμοί δένουν στενά τους κατοίκους κάθε περιοχής με τους μικρούς ναούς, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν παραδοσιακά μια φορά κάθε χρόνο, όταν πανηγυρίζουν. Τα ξωκκλήσια αυτά είναι που σύμφωνα με τις οδηγίες της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού κινδυνεύουν να μπουν στο στόχαστρο ιερόσυλων.
Η επανεμφάνιση ιερόσυλων
Μόλις τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύφτηκε κλοπή στον ιερό κοιμητηριακό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Γεωργίου Νηλείας.
Από την εικόνα που συνάντησε ο εφημέριος προκύπτει ότι οι δράστες έψαχναν να βρουν και άλλα κειμήλια. Αμφια και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα βρέθηκαν πεσμένα στο πάτωμα έξω από τα συρτάρια στα οποία είχαν τοποθετηθεί. Ωστόσο, δεν βρήκαν κάτι άλλο να κλέψουν και απομακρύνθηκαν. Το παγκάρι της Εκκλησίας ήταν ανέγγιχτο πιστοποιώντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το κίνητρο των δραστών δεν ήταν οικονομικό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν κλοπές σε οικίες, όμως οι διαρρήξεις στα σπίτια δεν συνδυάζονται με το οργανωμένο «χτύπημα» στον Κοιμητηριακό Ναό, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Κανείς από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό. Στην άκρη του χωριού όπου βρίσκεται η Εκκλησία υπάρχουν μόνο κάποιες εξοχικές κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν αυτήν την εποχή. Ετσι οι δράστες «χτύπησαν» ανενόχλητοι μακριά από αδιάκριτα βλέμματα έχοντας τον σταματημένο στην περιοχή χρόνο με το μέρος τους.
Να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα που εκλάπησαν χρονολογούνται περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Μητρόπολη Δημητριάδος παρακαλεί όποιον γνωρίζει ο,τιδήποτε σχετικό να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.
Η κλοπή στον κοιμητηριακό ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας δεν είναι η μοναδική που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Μαγνησία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανήμερα της 25ης Μαρτίου παραβιάστηκε και ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων στους Κωφούς.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι πάρθηκαν μόνο χρήματα από το παγκάρι.
Επισημαίνει πως πρόκειται για έναν Ναό που χτίστηκε το 1665, μία εκκλησία τρίκλητη βασιλική άνευ τρούλου, που έχει χαρακτηριστική βυζαντινό μνημείο.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η αστυνομία είχε ενημερωθεί για τέσσερις κλοπές σε δύο Ιερούς Ναούς στο Κατηχώρι και δύο στην Πορταριά ενώ είχε προηγηθεί διάρρηξη του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου στους Κωφούς. Τότε είχε προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση.
Ερευνες από την αστυνομία
Σε όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις έγινε καταγγελία στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα με την αστυνομία να διεξάγει έρευνες για την εξιχνίαση των κλοπών και την ταυτοποίηση των δραστών.
Ελήφθησαν αποτυπώματα και συνελέγη κάθε χρήσιμο στοιχείο. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν για τους δράστες που χτύπησαν στοχευμένα, είναι λίγα και γι’ αυτό οι έρευνες συνεχίζονται.
Η δημοσιοποίηση των υποθέσεων
Μετά από κάθε κρούσμα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος κοινοποιεί τις κλοπές γνωστοποιώντας τη λεία των δραστών με τη δημοσίευση φωτογραφιών από τα ιερά αντικείμενα που απομακρύνονται από τους τόπους φιλοξενίας τους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει νέες κλοπές αλλά και να εντοπιστούν τα κλεμμένα και να επιστραφούν στους τόπους τους.
Η Ιερά Μητρόπολη συμβουλεύει με κάθε ευκαιρία του ιερείς για τα μέτρα προστασίας των ιερών κειμηλίων.
Δυστυχώς, είναι αδύνατη η προφύλαξη των ιερών ναών με άλλα μέτρα αφού είναι πάρα πολλοί στη Μαγνησία και την ίδια στιγμή βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές με κλειδωμένες πόρτες.
Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ













