Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:25
Τοπικά

Πρώτη προσφυγή κατά ΕΝΦΙΑ στον Βόλο






Kατατέθηκε στον Βόλο η πρώτη ενδικοφανή προσφυγή κατά του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολίτης υπέβαλε δήλωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο φόρος δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή αξία των ακινήτων του. Αφού κατέβαλε την πρώτη δόση κατάθεσε και ενδικοφανή προσφυγή προκειμένου να διεκδικήσει περαιτέρω το δίκιο του, αφού δεν αναγνωρίζει το ποσό που του προσδιορίστηκε.

Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ έχει ακυρώσει τις τιμές ζώνες όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν το 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών σε έξι περιοχές ύστερα από προσφυγές, με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για οριζόντιες παρεμβάσεις και ότι αυτές έγιναν χωρίς να εξεταστούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, πρόσφατα τρεις Έλληνες νομικοί απηύθυναν προς τους Έλληνες φορολογούμενους προσκλητήριο για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝΦΙΑ).

Πρόκειται για τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, την καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη και τον Χάρη Οικονομόπουλο και τα δικηγορικά τους γραφεία «Οικονομόπουλος και Συνεργάτες» (ΑΜ ΔΣΑ 80137, www.ikonomopoulos.gr) και «Φλογαΐτης — Σιούτη και Συνεργάτες» (ΑΜ ΔΣΑ 80517, www.flogaitissioutis.com), οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με έμπειρους φοροτεχνικούς συμβούλους και δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, δίνουν την ευκαιρία στους υπόχρεους ΕΝΦΙΑ να καταβάλλουν τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ «με επιφύλαξη» και να διεκδικήσουν την επιστροφή του στηριζόμενοι στη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται επίσης πως η πολιτική απόφαση του πρώην αναπληρωματικού υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η 1009/18-1- 2016, με βάση την οποία έγινε η αναπροσαρμογή τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι εκδόθηκε με προχειρότητα επειδή ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Οι ενδικοφανείς προσφυγές

Στο μεταξύ, οι προσφυγές των πολιτών για διάφορα φορολογικά θέματα (όπως ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα αριθμούν στην εφορία Βόλου περί τις 60. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στο τέλος του χρόνου θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2016, που οι εν λόγω δηλώσεις αριθμούσαν 100, όσες περίπου και το 2015.

Ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν συναντά μεγάλη ανταπόκριση.

Οι πολίτες πάντως, που προσφεύγουν, έχουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα κρίσης της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μπορούν να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους και περαιτέρω, νομικά, όταν αυτές διαπιστωθεί ότι είναι δίκαιες.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ