Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 00:13
ΜαγνησίαΤοπικά

52 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκαν το 2018 στη Μαγνησία






Εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση γυναικών – σεξουαλική κακοποίηση» πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Ξενία, που ήταν βασιζόμενη στο βιβλίο «Εύθραυστη Ευτυχία» της Ευφροσύνης Γατή. Όπως ειπώθηκε, από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας 52 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Π.Ε.Α.μ.Σ.Κ.Π, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και η Λέσχη Εργαζόμενου Κοριτσιού Βόλου και πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη στο βιβλίο «Εύθραυστη Ευτυχία» της Ευφροσύνης Γατή.

Η συγγραφέας ανέφερε ότι «το βιβλίο μιλά για τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ σκοπός είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες έτσι ώστε να τις δώσουμε το έναυσμα να αντιδράσουν και να ξεφύγουν μέσα από αυτόν τον κύκλο της κακοποίησης, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουν για τη ζωή τους».

Από την πλευρά της η κ. Ντένια Αλεξοπούλου, ψυχολόγος – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, επισήμανε πως «στο φαινόμενο έχει παίξει ρόλο η κοινωνικοοικονομική κρίση, αποτελώντας έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχολογία όλων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, διότι είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και δεν συναντάται μόνο σήμερα. Υπάρχει αύξηση, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτή είναι πραγματική, διότι πλέον ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος και καταγγέλλει τα περιστατικά κακοποίησης πιο εύκολα».

Η ίδια τόνισε ότι «δεν είναι μόνο αυτός που ασκεί τη βία και αυτός που την υφίσταται, αλλά υπάρχουν και πολλοί που γίνονται μάρτυρες και με τη σιωπή τους είναι σαν να συμμετέχουν κι εκείνοι. Αν ένας σπάσει αυτόν τον κύκλο της σιωπής πολλά μπορούν να γίνουν».

Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Ρούσσος επισήμανε ότι «η χώρα μας έχει μία νομοθεσία, η οποία έχει ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανηλίκων έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της οικογενειακής συμβίωσης».

Η υπαστυνόμος κ. Ιωάννα Κοσμά σημείωσε πως από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας 52 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αφορούν κυρίως από σύζυγο προς τη σύζυγο, από παιδί προς τον γονιό, που είναι πολύ συνηθισμένο, και από αδερφό προς αδερφό.

«Όταν κακοποιηθεί μία γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί στον εκπρόσωπο της έννομης τάξης που είναι ο αστυνομικός. Θα πρέπει να έρθει σε εμάς βρίσκοντας το θάρρος να το καταγγείλει. Πολλές γυναίκες, δυστυχώς, δεν βρίσκουν αυτό το θάρρος, φοβούμενες τον στιγματισμό και τη ντροπή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο σκοτεινός αριθμός εγκληματικότητας, κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε όσο και αν προτρέπουμε κι εμείς οι ίδιοι σαν αστυνομικοί» ανέφερε.

Για το θέμα μίλησε και η κ. Έρη Χατζηαγγελάκη, αντιπρόεδρος Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού Βόλου, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος. Από πλευράς Δήμου Βόλου την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, κ. Σοφία Χάλαρη, ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε και η πρόεδρος του Τοπικύ Συμβουλίου Βόλου, κ. Ιωάννα Ζωμένου – Καραγιάννη