Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024 12:58
ΜαγνησίαΤοπικά

Νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση τίθεται σύντομα στη διαβούλευση






Συνεχίζει αδιάκοπα τις επαφές του, με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο βουλευτής Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χρήστος Μπουκώρος, για το μεγάλο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης στα οικόπεδα 4 στρεμμάτων και άνω, η οποία έχει μπλοκαριστεί μετά την Απόφαση 176/2023 του ΣΤΕ, τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Θετική εξέλιξη έχουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς είναι έτοιμο προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς επεξεργασία στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο περιέχει πλήθος πολεοδομικών διατάξεων αλλά και ξεκάθαρη διάταξη για την εκτός ορίων δόμηση στα γήπεδα άνω των 4 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο βουλευτής, η διάταξη για τη δόμηση σε γήπεδα άνω των 4 στρεμμάτων θα καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολο των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τα ισχύοντα προ της αποφάσεως του ΣΤΕ τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Ασφαλώς, πρόκειται για μεταβατική διάταξη μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ), τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν διασφαλισμένους πόρους και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2026.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, είχε αποτελέσει αντικείμενο διαρκούς κοινοβουλευτικού ελέγχου και πολλαπλών παρεμβάσεων του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, προ των εθνικών εκλογών του 2023. Τότε η Κυβέρνηση, είχε δεσμευτεί ότι άμεσα μετά τις εκλογές θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, υπόσχεση η οποία βαίνει προς υλοποίηση και θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα της αξιοποίησης των περιουσιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.