Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 02:33
ΜαγνησίαΤοπικά

OEBEM: «Ψυχρολουσία με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή»






Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας εκφράζει την πλήρη απογοήτευση και την οργή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μετά την βεβαίωση των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που υποχρεούνται να επιστρέψουν.

Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας, τα υπομνήματα προς Βουλευτές και Υπουργεία, τις συνεχείς και σαφείς ανακοινώσεις της ΟΕΒΕΜ, καθώς και λοιπών Συνδικαλιστικών Οργάνων σε Πανελλαδικό επίπεδο, η φωνή του επαγγελματία για ακόμα μία φορά δεν ακούστηκε. Πλήρης αγανάκτηση έχει κυριεύσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τη στιγμή που είδαμε τις αναρτήσεις στους λογαριασμούς μας στο taxis.

Αυτά τα ποσά αποτελούν νέα χρέη και προστίθενται στις ήδη υπερφορτωμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων , όπως ΕΝΦΙΑ, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Η απόφαση για επιστροφή έστω και ενός μέρους των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη τη δεδομένη στιγμή. Τα συνολικά ποσά που έλαβαν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκούσαν για την κάλυψη βασικών εξόδων επιβίωσης.

Οι ρυθμίσεις που ήδη έχουν κάνει οι επιχειρήσεις είναι σε βάθος δεκαετίας πολλές φορές και τώρα μας ζητάνε να αποπληρώσουμε νέα χρέη, έστω και με τη μορφή δόσεων ή με απευθείας αποπληρωμή παίρνοντας μια έκπτωση επί της συνολικής οφειλής. Αυτές οι βεβαιώσεις οφειλών θα αποτελέσουν την ταφόπλακα χιλιάδων επιχειρήσεων και θα φανεί πολύ σύντομα. Η διαδικασία των 96 δόσεων δεν είναι εύκολη ούτε ευχάριστη. Αντιθέτως αποτελεί τεράστιο βάρος καθώς προστίθενται σε άλλες ρυθμίσεις δόσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο επαγγελματίας. Από την άλλη δεν υπάρχει ρευστότητα για αποπληρωμή και έκπτωση.

Δυστυχώς το καλοκαίρι που ελπίζαμε και ευχόμασταν να δώσει ανάσα στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, δεν δείχνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα έσοδα συνεχίζουν να είναι μειωμένα συγκριτικά με την περίοδο πριν την Πανδημία και οι οφειλές δύσκολα εξοφλούνται. Η Πανδημία συνεχίζει με αυξανόμενα κρούσματα καθημερινά. Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στις μεταφορές, τα καύσιμα, η ενεργειακή κρίση βασανίζει επαγγελματίες και νοικοκυριά, ενώ ήδη ζούμε με το φόβο τον ερχόμενων αυξήσεων. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1%

Η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως και τα νοικοκυριά. Τα καταστήματα δεν έχουν προσέλευση κόσμου, καθώς οι καταναλωτές βλέπουν το εισόδημά τους όλο και περισσότερο να μειώνεται. Έρευνες αποδεικνύουν πως πλέον ο καταναλωτής επιλέγει πολύ προσεκτικά πώς και σε τι θα ξοδέψει τα χρήματα του ακόμα και στα βασικά αγαθά.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένα αίσθημα αισιοδοξίας και η ελληνική οικονομία πλήττεται. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα συνολικά , αφού όλοι είμαστε μια αλυσίδα. Η βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κινδυνεύει. Χρειαζόμαστε στήριξη, νέα μέτρα, λύσεις που θα δώσουν πραγματική ανάσα και όχι στιγμιαία ανακούφιση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.