Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024 16:46
ΒόλοςΤοπικά

Κ. Γουργουλιάνης: Στην περιοχή μας τα πράγματα φαίνεται ότι πάνε καλύτερα – Τι είπε για το 5ο κύμα και πότε θα έρθει (βίντεο)






Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη χρονική περίοδο στο μέτωπο της πανδημίας στην χώρα και ειδικότερα στην περιοχή μας, για την ανοσία, το πέμπτο κύμα, αλλά και για τις μεταλλάξεις, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της TRT ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Σχολίασε επίσης την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της τρίτης δόσης.

Είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε καλύτερα απ’ ότι ήμασταν δύο εβδομάδες πριν. Στην περιοχή μας τα πράγματα φαίνεται ότι πάνε καλύτερα. Έχουμε φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στην κορυφή του κύματος και τώρα έχουμε αρνητικό ισοζύγιο. Μπαίνουν λιγότεροι στο νοσοκομείο από αυτούς που βγαίνουν. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία και θα κάνουμε καλά Χριστούγεννα, άρα είμαστε καλύτερα από ότι ήμασταν 2-3 εβδομάδες πριν”.

«Αποκτήθηκε μια ανοσία στον πληθυσμό που μπορεί να φτάνει περίπου το 85 με 90%»

“Αρκετοί άνθρωποι τελευταία εμβολιάστηκαν, αλλά ήλπιζα να είχαν εμβολιαστεί ακόμη περισσότεροι. Με εκείνους που εμβολιάστηκαν και με εκείνους που νόσησαν, αποκτήθηκε μια ανοσία στον πληθυσμό που μπορεί να φτάνει περίπου το 85 με 90%. Άρα ας πούμε ότι το πανδημικό κύμα δεν έχει που να πάει, έτσι εξηγούνται τα λιγότερα κρούσματα και τα λιγότερα βαρύτερα περιστατικά και οι νοσηλείες”.

Για το 5ο κύμα

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε ένα πέμπτο κύμα που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερο και θα έρθει την άνοιξη. Πρέπει να δεχθούμε όμως κάποιες προϋποθέσεις, να εμβολιαστούν και άλλοι άνθρωποι και ότι η νέα μετάλλαξη θα έχει μεν περισσότερη μεταδοτικότητα, αλλά και λιγότερους θανάτους. Με αυτές τις δύο εικασίες, το επόμενο κύμα θα είναι πιο ήπιο και θα είναι ένα κύμα εκτόνωσης της πανδημίας”.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο βίντεο: