Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024 15:27
ΒόλοςΤοπικά

Γύρω από τις εκκλησίες η περιφορά επιταφίων – Εξέδρα στον Άγιο Νικόλαο






Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα με την περιφορά του επιταφίου. Η Ορθοδοξία πενθεί το νεκρό σώμα του Χριστού και αναμένει αύριο το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης.
Χθες στους ναούς της μητρόπολης τελέστηκε η Ακολουθία των Αχράντων Παθών με τη Σταύρωση του θεανθρώπου. Οι εκκλησίες υποδέχτηκαν τους πιστούς που μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης άκουσαν τα δώδεκα ευαγγέλια.
Μετά το τέλος μάλιστα της ακολουθίας σε αρκετούς ναούς ακολούθησε το έθιμο του στολισμού του επιταφίου με τη συμμετοχή γυναικών οι οποίες ψάλλοντας διάφορα εγκώμια τοποθετούσαν στο κουβούκλιο τα διάφορα μυρωδάτα λουλούδια.

Όπως αναφέρουν οι ιερείς, φέτος οι περισσότεροι επιτάφιοι θα είναι λιτοί, χωρίς, όμως να υπολείπονται σε τίποτα αναφορικά με τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια άλλων εποχών.
Οι εκκλησίες έμειναν ανοικτές μέχρι αργά το βράδυ και, όσοι ήθελαν, μετέβαιναν εκεί για να ανάψουν ένα κερί, να προσκυνήσουν τον σταυρό και να προσευχηθούν.
Από σήμερα το πρωί οι καμπάνες στους ναούς κτυπούν πένθιμα και το κλίμα είναι βαρύ. Στις 8.30 το πρωί θα ψαλούν στους ναούς οι μεγάλες βασιλικές ώρες και στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί η ακολουθία της Αποκαθήλωσης. Από τις 12.30 το μεσημέρι και μετά οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται στους ναούς για να προσκυνήσουν τον στολισμένο επιτάφιο τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Στις 9 το βράδυ θα γίνει η περιφορά του επιταφίου γύρω από τους ναούς, όπου φέτος δεν θα υπάρξει πομπή από τους πιστούς, ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός.

«Το θείο πάθος κορυφώνεται και οι πιστοί με βαθιά κατάνυξη και περισυλλογή συμμετέχουν στις ξεχωριστές αυτές μέρες» τόνισε ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου και πρόσθεσε πως «το συναίσθημα που κυριαρχεί, είναι η χαρμολύπη. Λύπη για το θεό δράμα αλλά και χαρά για την ανάσταση».
Καθημερινά πιστοί προσέρχονται στους ναούς για να εξομολογηθούν στους πνευματικούς τους. «Ο κόσμος θέλει να λυτρωθεί από τον πόνο, τη σιωπή, την κατάθλιψη που έχει προκαλέσει η πανδημία» σημείωσε ο π. Χαρίλαος και πρόσθεσε πως το μήνυμα των ημερών αυτών είναι να συγχωρέσουμε και να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί.

Εξέδρα στον μητροπολιτικό ναό
Από χθες στον αύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου έχει τοποθετηθεί εξέδρα, όπου από εκεί θα τελεστεί σήμερα το απόγευμα ένα σημαντικό μέρος της Ακολουθίας του Επιτάφιου Θρήνου, προκειμένου να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί.
Αναφορικά με την περιφορά του επιταφίου είναι στην ευχέρεια της κάθε ενορίας, αν θα βγει εκτός ναού όλο το στολισμένο κουβούκλιο ή μόνο το Σώμα του Χριστού.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα των Ακολουθιών

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής (30/4), στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές της Τοπικής μας Εκκλησίας θα ψαλούν οι Μεγάλες Ώρες. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η Ακολουθία θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. Στις 10.30 θα τελεστεί ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.
Η Ακολουθία θα μεταδοθεί απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό astra, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube.
Στις 6 μ.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου (Όρθρος Μεγάλου Σαββάτου). Ο Χριστός, ο Αχώρητος από κάθε τόπο, χωρεί και περικλείνεται από ένα πέτρινο μνήμα, σφραγισμένο γερά και φυλασσόμενο από κουστωδία. Μια σιωπή βασιλεύει γύρω, κ’ οι ρήτορες την σέβονται και σταματούν τους λόγους. Ακούγεται μονάχα η φωνή του Υμνογράφου: «Η Ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ…». Ο σεβασμιότατος θα χοροστατήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Στο τέλος της Ακολουθίας θα πραγματοποιηθεί σύντομη λιτάνευση του Επιταφίου πέριξ του Ναού.
Η Ακολουθία θα μεταδοθεί απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό astra, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube.
Δύο Ακολουθίες του Επιταφίου Θρήνου θα τελεστούν στους κάτωθι Ιερούς Ναούς:
Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου: 3 μ.μ. και 6 μ.μ.
Αναλήψεως του Χριστού Βόλου: 5 μ.μ. και 7 μ.μ.
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου: 5 μ.μ. και 7 μ.μ.