Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:25
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Συνάντηση Μητσοτάκη με τη στρατιωτική ηγεσία για τους κανόνες εμπλοκής






Με φόντο τα παιχνίδια πολέμου της Τουρκίας και την «πολιορκία» του Καστελόριζου από το Oruc Reis, στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μυστική συνάντηση με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέγαρο Μαξίμου.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον «Alpha 98,9». Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλα τα τεχνικά θέματα, ενώ εξετάστηκαν και οι κανόνες εμπλοκής.

«Θέλει να έχει γνώση σε κάθε λεπτομέρεια. Αν πρόκειται να πάρει μεγάλες αποφάσεις, που είναι καθημερινότητα πλέον, θέλει να γνωρίζει όλα τα τεχνικά δεδομένα. Πολλές φορές βρίσκεσαι σε αυτές τις συνθήκες έχοντας μια συγκεκριμένη πρόσληψη του συγκεκριμένου φαινομένου, ότι θα εισάγεις ορισμένες καινοτόμες δημόσιες πολιτικές, ρυθμίσεις για τις επόμενες γενιές, και τελικά κάνεις αυτού του τύπου τη διαχείριση των κρίσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Στη συνάντηση αυτή του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων απουσίασε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν εκεί. Να σας πω όμως ότι υπάρχουν και ζητήματα τα οποία είναι αμιγώς επιχειρησιακά, προφανώς στην πολιτική απόφαση σε σχέση με οτιδήποτε πράξουμε στο κομμάτι της άμυνάς μας, τη λαμβάνει η νομιμοποιημένη πολιτική ηγεσία, από εκεί και πέρα, τα εντελώς τεχνικά θέματα, με τα πρωτόκολλα εμπλοκής κλπ, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κρίσης, είναι θέματα τα οποία ανάγονται σε επίπεδο άλλο».

«Τα γνωρίζει εξαιρετικά καλά, δεν χρειάζεται να τα μάθει, εμείς είμαστε εκείνοι που προσπαθούμε να τα μάθουμε» σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης για την απουσία του κ. Παναγιωτόπουλου από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να τα ξέρει όλα, όμως θέλει να τα ξέρει. Θέλει να γνωρίζει τα πάντα στην απόλυτη λεπτομέρεια. Αν πρόκειται να γίνει μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, θα εμπιστευτεί για τα τεχνικά θέματα τον καρδιολόγος, εκείνος που θα επιλέξει νοσοκομείο από το οικογενειακό περιβάλλον, έχει να κάνει με τα χρήματα».