Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 03:00
ΒόλοςΤοπικά

Σαρακοστιανές τιμές για τα Κούλουμα – Στα περσινά επίπεδα το κόστος για το νηστίσιμο τραπέζι






Στα περσινά επίπεδα διατηρούνται και φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών, με τους καταναλωτές να βολιδοσκοπούν τους πάγκους των ιχθυοπωλείων, των οπωροπωλείων και τα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία για τα Κούλουμα. Οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι μέχρι στιγμής στις αγορές αγαθών που προορίζονται για το σαρακοστιανό τραπέζι, με τους επαγγελματίες να ευελπιστούν ότι το ενδιαφέρον θα τονωθεί αύριο το πρωί Καθαρά Δευτέρα.

«Βασίλισσα» στο σαρακοστιανό τραπέζι η λαγάνα, που παραμένει στα περσινά επίπεδα από άποψη τιμής, από 2,50 έως 3 ευρώ το κομμάτι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των αρτοποιών Κωνσταντίνος Τσουράπας.  Οίδιος επισημαίνει ότι «αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του κόσμου και στο μέτρο του δυνατού και σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε προσπαθούμε να συμπιέσουμε τις τιμές μας και τις κρατάμε στα περσινά επίπεδα». Στα ίδια επίπεδα και οι τιμές στα θαλασσινά, με τον Λευτέρη Ξηρακιά, συνιδιοκτήτη κεντρικού ιχθυοπωλείου να αναφέρει ότι είναι συγκρατημένοι μέχρι στιγμής οι καταναλωτές.«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά γίνεται και άρχισαν από χθες να προμηθεύονται θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά όχι στον βαθμό που συνέβαινε παλαιότερα» είπε, για να προσθέσει ότι πολλοί προτιμούν να προμηθεύονται την τελευταία στιγμή θαλασσινά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα οπωροπωλεία, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. «Παρατηρείται κίνηση τις τελευταίες μέρες, αλλά ο κόσμος προμηθεύεται τα βασικά. Πάντα ο Ελληνας ψωνίζει την τελευταία ώρα» ανέφερε ο Βασίλης Ρίτσιος, συνιδιοκτήτης οπωροπωλείου.

Για «σταθερές τιμές» κάνει λόγο και ο Μάκης Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης μάρκετ, ο οποίος τονίζει ότι είναι διαρκής η προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με συμφέρουσες και ανταγωνιστικές τιμές. «Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό» είπε, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι καταναλωτές θα προμηθευτούν τα απαραίτητα για το τραπέζι της Σαρακοστής.

Τιμές σαρακοστιανών

Ο χαλβάς παραμένει σταθερή αξία και κατέχει ξεχωριστή θέση, διαχρονικά, στο τραπέζι της σαρακοστής, καθώς ο κόσμος τον έχει εντάξει στην καθημερινότητά του. Οι τιμές ανά κιλό, κατά μέσο όρο, διαμορφώνονται ως εξής: Ο χαλβάς με γεύση βανίλια, κακάο ή αμύγδαλο 5,90– 7,90 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στις πίκλες, που συνδέονται με το τραπέζι της σαρακοστής, ποικίλλουν από 2,90 -4,50 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ο ταραμάς αναλόγως ποιότητας κυμαίνεται από 4,50 έως 14,90 ευρώ το κιλό και οι ελιές από 4,50 ευρώ έως 5,70 το κιλό.

Τα θαλασσινά κατέχουν επίσης σημαντική θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι, με τις τιμές ανά κιλό να ποικίλλουν, αλλά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ καταγράψαμε τον μέσο όρο. Οι σουπιές ανά κιλό κοστίζουν από 12,80 μέχρι 15 ευρώ, τα χταπόδια από 15 μέχρι 17 ευρώ, τα μύδια 4,80 ευρώ περίπου, τα θράψαλα 7 – 9 ευρώ το κιλό, τα καλαμαράκια 19 – 25 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Η τιμή στις γαρίδες κυμαίνεται από 5 – 12 ευρώ το κιλό και στις καραβίδες 16 – 58 ευρώ το κιλό αναλόγως μεγέθους.

Οι τιμές στα οπωροκηπευτικά διαμορφώνονται κατά μέσο όρο ως εξής: ντομάτες 2,40 το κιλό, ρεπανάκια 1,20 ευρώ το ματσάκι, μαρούλια 2,80 το κιλό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια 3,20 – 3,30 ευρώ το κιλό.

Ανοιχτά αρτοποιεία, ιχθυοπωλεία

Ανοιχτά θα είναι αύριο Καθαρά Δευτέρα τα αρτοποιεία και τα ιχθυοπωλεία στον Βόλο και τη Μαγνησία για τις καθιερωμένες αγορές. Τα πρατήρια άρτου θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 16:00 και τα ιχθυοπωλεία μέχρι τις 14:00. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες εκτιμάται ότι δεν θα τηρήσουν το ωράριο και θα κλείσουν όταν εξαντληθούν τα εμπορεύματά τους. Οσον αφορά στα μάρκετ, δεν έχουν ενιαία πολιτική. Κάποια θα μείνουν ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι, κάποια άλλα θα κλείσουν. Τα εμπορικά καταστήματα τέλος έχει προταθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου να παραμείνουν κλειστά.

Πηγή: εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ