Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 18:19
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν τρόπο να μείνει με ΚΟ ο Καμμένος -Η σιβυλλική δήλωση Βούτση






Μία σιβυλλική δήλωση του Νίκου Βούτση κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, άνοιξε ξανά το ενδεχόμενο διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ -έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε συγκεκριμένα:

Μάλιστα όταν ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε εάν αύριο το βράδυ ο κ. Παπαχριστόπουλός πάει στο γραφείο του με την επιστολή παραίτησης τον αποτρέψει ξανά από το να παραιτηθεί εκείνος απάντησε.

«Μιλάτε για μια βαριάντα (σ.σ. κίνηση στο σκάκι) που δεν έχει σχέση με την θεραπεία. Τα άλλα που σας είπα να σκεφτείτε. Τελευταία συμβουλή δόθηκε εκείνη την ημέρα, αύριο θα αποφασίσει μόνος του. Και την προηγούμενη φορά μόνος του αποφάσισε, απλά εγώ του έθεσα υπόψιν του όλα τα δεδομένα. Καλά έκανε και δεν παραιτήθηκε, είχα πει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα να θεραπευτούν τα πράγματα».

 

Τα τρία σενάρια της «θεραπείας»

  1. Είτε ο ΘΠαπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί αλλά και να μην τον διαγράψει το πρωί όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Καμμένος
  2. Είτε ένας από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα.Ο Δημήτρης Καμμένος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γυρίσει, το ίδιο έχει δηλώσει και ο ΓΛαζαρίδης. Άρα το βάρος πέφτει στον Νίκο Νικολόπουλο ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατέβει για δήμαρχος στην Πάτρα. Κατά συνέπεια μία αυριανή παραίτηση του κ. Νικολόπουλου θα διευκόλυνε τα πράγματα αφού ο βουλευτής που θα τον αντικαθιστούσε θα βρισκόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
  3. Να πιεστεί ο Τέρενς Κουίκ να παραδώσει την έδρα του και να αναλάβει η επόμενη επιλαχούσε των ΑΝΕΛ -και πιστή στον Καμμένο – Ελένη Σκλαβενίτη. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει με λιγότερους από 151 βουλευτές ως δεδηλωμένη πλειοψηφία, όπως την απέκτησε με την επιστολή των «6» ανεξάρτητων βουλευτών. Ως εκ τούτου δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Πάντως η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη αύριο το πρωί: Εφόσον ο κ. Καμμένος υλοποιήσει την σημερινή του απόφαση και διαγράψει πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης τον κ. Παπαχριστόπουλο, θα πάψουν οι ΑΝΕΛ να υφίστανται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Βούτσης: Θεωρητικά μπορεί να γυρίσουν πίσω στους ΑΝΕΛ όλοι όσοι έφυγαν

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στην απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, είπε ότι αυτή ήταν ομόφωνη. Πρόσθεσε όμως ότι εύχεται να μην αφορά εν τέλει κάποιο κόμμα.

«Ελπίζω και το λέω από καρδιάς αυτό το ενδεχόμενο να μην αφορά εν τέλει κάποιο κόμμα ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν αύριο ή τις προσεχείς μέρες. Η απόφαση δεν αφορά τους ΑΝΕΛ, κρατήστε το αυτό που σας λέω, οι ΑΝΕΛ έχουν έξι βουλευτές αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σε εικασίες. Μπορεί μέχρι αύριο να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι είχαν φύγει από τους ΑΝΕΛ και να έχουν μια μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα, αύριο ή τη Δευτέρα. Εντελώς θεωρητικά το λέω».

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις κατηγορίες του κ. Καμμένου ότι επιχειρεί να του διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα.

«Ουδέποτε εγώ η κανείς από το προεδρείο ή την διοίκηση της Βουλής δεν είχαμε θέσει τέτοιο ζήτημα, δεν είχαμε ζητήσει τη βοήθεια δημοσιογράφων για να κυκλοφορήσει και όλα αυτά που ακούστηκαν από την πρώτη μέρα όταν άνοιξε αυτό το ζήτημα στην ολομέλεια».

«Αν υπάρχει έστω και ένας που να λέει ότι εμείς θέλουμε να διαλύονται τα κόμματα έχει λάθος, όμως η αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού θα μας οδηγήσει ή μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλα ενδεχόμενα. Εμείς απευχόμαστε κάτι τέτοιο , αν μπορούσαν αν υπήρχαν θέματα με διιστάμενες απόψεις πάνω στο κανονισμό και ζητήματα στα οποία διαγράφονταν ευρύτατες συναινέσεις για μία ανοχή, θα τις δεχόμασταν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν η αυριανή έκτακτη διάσκεψη των προέδρων επηρεάσει την τελική δική του απόφαση ο κ. Βούτσης ανέφερε: ««Δε νοείται να συγκαλούμε διάσκεψη των προέδρων και εγώ να έχω προσυπογράψει ήδη ότι θα συνταχθώ, πόσο μάλλον αν είναι ομόφωνη, με την απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου. Αλλά ο προβληματισμός που θα ακουστεί στη διάσκεψη θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν».

Και κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας: «Θα συσκεφθούμε, θα καταγράφουν οι απόψεις, δεν θέλουμε όμως συνδαιτυμόνες σε αυτή την απόφαση η τελική απόφαση εκ των πραγμάτων και εκ του κανονισμού θα είναι δική μου».

 

Αρνητική η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

Νωρίτερα, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ως προς το άρθρο 15 παράγραφος 2 ήταν ομόφωνα αρνητική.

Η ερμηνεία που δίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο, είναι ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα, χρειάζονται 5 βουλευτές που να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Οπως αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής: «Στο ερώτημα εν κατακλείδι αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, δόθηκε στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από το γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Η τελική απόφαση – καθώς το Επιστημονικό Συμβούλιο απλώς εκφέρει γνώμη – θα ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συνεκλήθη εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Με βάση την γνωμοδότηση πάντως της επιτροπής, οι ΑΝΕΛ από αύριο «τελειώνουν» ως ΚΟ, καθώς ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε το πρωί, μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ, ότι θα διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο αν μέχρι αύριο δεν παραδώσει την έδρα του.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα διαγράψει τον βουλευτή πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ψηφίζεται το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου «να μην ψηφίσει την παράδοση της Μακεδονίας».

Εφόσον παραιτηθεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος, την έδρα παίρνει ο Τέρενς Κουίκ που ως γνωστόν θα ανεξαρτητοποιηθεί. Ετσι, η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές, αλλά ο ένας εξ αυτών, ο Αριστείδης Φωκάς, έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα (Ενωση Κεντρώων). Ως εκ τούτου, προσμετρώνται μόνο 4, ένας λιγότερος από το όριο που θέτει ο Κανονισμος της Βουλής και ο Πάνος Καμμένος θα μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Πηγή: iefimerida.gr