Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:24
Τοπικά

Χωρίς φάρμακα έμεινε το Αχιλλοπούλειο – Στο έλεος του θεού οι καρκινοπαθείς






Ξέμεινε από φάρμακα για τους καρκινοπαθείς το Νοσοκομείο Βόλου! Καμπανάκι από τον ογκολόγο του Αχιλλοπούλειου Γιώργο Ρήγα. Αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας των ασθενών, που θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να υποβληθούν στη θεραπεία που αναβλήθηκε.

Ο κ. Ρήγας έχει θέσει το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων στη διοίκηση του Νοσοκομείου ζητώντας να υπάρξει μέριμνα, καθώς πρόκειται για την υγεία ασθενών με βεβαρυμμένο οργανισμό.

Για τις ελλείψεις σύμφωνα με τη διοίκηση και τα όσα έγιναν γνωστά στο Ογκολογικό Τμήμα, η ευθύνη βαρύνει τις προμηθεύτριες εταιρείες, που έχουν καθυστερήσει να παραδώσουν τις νέες παραγγελίες που είχαν γίνει. Υπάρχει ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Ρήγας, ανάγκη να αυξηθεί επιπλέον το κονδύλι, καθώς όπως εκτιμά ο ίδιος και να λυθεί το πρόβλημα τώρα, ελλείψεις θα προκύψουν και αργότερα όσο υπάρχει η πάγια εντολή του Υπουργείου Υγείας για διαρκή περιστολή δαπανών και περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, παρότι οι νέες θεραπείες έχουν υψηλότερο κόστος.

Τις τελευταίες μέρες λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων, υπολογίζεται ότι ακυρώνονταν τουλάχιστον 4 συνεδρίες καθημερινά σε καρκινοπαθείς που δεν έλαβαν την θεραπεία που είχε προγραμματιστεί να κάνουν. Η αναμονή για αυτούς μπορεί να είναι και δύο εβδομάδες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αυτό ωστόσο συνιστά εκ των πραγμάτων επιβάρυνση αφού πρόκειται για ανθρώπους που δίνουν τη μάχη για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, και που τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά χρειάζονται φαρμακευτική υποστήριξη.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα τις οποίες έχουμε καταγράψει, και για τις οποίες έχουμε ενημερώσει εγκαίρως τη διοίκηση προκειμένου να βρεθεί μία λύση» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιώργος Ρήγας, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να αναβάλλονται συνεδρίες λόγω έλλειψης φαρμάκων.

«Η αναβολή των θεραπειών μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους, και σε κάθε περίπτωση συνιστά παραβίαση της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης, βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο» σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ρήγας.

Το πιο συγκλονιστικό ωστόσο από τα λεγόμενά του είναι ο φόβος που εκφράζει ο ίδιος, ότι ενδεχομένως το πρόβλημα να οξυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι νέες θεραπείες που επιστημονικά έχουν προκριθεί για τους καρκινοπαθείς, και οι οποίες φέρεται να είναι πιο αποτελεσματικές, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες καθώς η φαρμακευτική δαπάνη για τον κάθε ασθενή -το μήνα- μπορεί να φτάσει και μέχρι 5.000 ευρώ.

«Το κόστος είναι υψηλό. Τρέμω στην ιδέα ότι μία ανθρώπινη ζωή μπορεί να κοστολογηθεί 20.000 ευρώ για τέσσερις μήνες θεραπείας» λέει με απόγνωση ο κ. Ρήγας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, θέλοντας κυρίως να καταδείξει το βαθμό του προβλήματος που προκαλεί το ζήτημα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει τεθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, στερώντας όμως επί της ουσίας το δικαίωμα της έγκαιρης θεραπείας σε δεκάδες καρκινοπαθείς και στη Μαγνησία.