Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 02:14
Τοπικά

Χωρίς προβλήματα η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών στη Μαγνησία






Στο 85% κυμάνθηκε η συμμετοχή των μαθητών των ΕΠΑΛ στη σημερινή πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία που διαγωνίστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση), . Βατά χαρακτήρισαν τα θέματα που ετέθησαν οι μαθητές ενώ γονείς εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών όταν τελειώσουν τις σπουδές τους.

Από τους 320 μαθητές ΕΠΑΛ της Μαγνησίας που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, εμφανίστηκε το 85%. Στην Ελληνική Γλώσσα, στους μαθητές των εσπερινών ΕΠΑΛ, δόθηκε κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα. Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο «Υπεραστικά» από το 2014.

Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, στους μαθητές των ημερήσιων ΕΠΑΛ δόθηκε το μη λογοτεχνικό κείμενο είναι του καθηγητή Πανεπιστημίου Yuval Noah Harari. Ο τίτλος του κειμένου ήταν «Το ζώο που έγινε Θεός» και είναι ο επίλογος του βιβλίου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του Ανθρώπου. Το λογοτεχνικό κείμενο είναι του Θανάση Βαλτινού. Πρόκειται για το διήγημα «Ειδύλλιο» που ανήκει στη συλλογή Επείγουσα ανάγκη ελέου (2015).

Ο Διευθυντής Β’Βάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδης ανέφερε ότι σήμερα ήταν η πρώτη μέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ στη Μαγνησία, όπου είχαν δήλωσαν 320 μαθητές να εξεταστούν 40 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κι από τους 320 παρουσιάστηκε το 85% περίπου που θεωρείται αρκετά υψηλό ποσοστό.

Όπως δήλωσε «Οι μαθητές βρήκαν βατό το θέμα, αν και δημιουργήθηκε ένα μικρό προβληματάκι σε ένα θέμα επειδή ζητούνταν προσωπικά στοιχεία να γραφτούν στην επιστολή, ωστόσο ξεπεράστηκε. Να τονίσω ότι σε αυτούς τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις κι είναι απόφοιτοι ΕΠΑΛ αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί δεν αρκούνται στο πτυχίο που παίρνουν μετά την αποφοίτηση από τα ΕΠΑΛ αλλά στοχεύουν και σε ένα υψηλότερο επίπεδο γνώσης για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να μπούνε στην αγορά εργασίας».

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας Δημ. Κόκκινος και πρόεδρος της Λυκειακής Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου, ανέφερε ότι από τους 167 μαθητές που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές, παρουσιάστηκαν 143. Η επιτροπή είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και χρειάστηκαν εννέα αίθουσες και  20 επιτηρητές.

Οι μαθητές που προσήλθαν στο εξεταστικό κέντρο του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, ήταν από το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου , 4ο Εσπερινό Ν.Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου κι  ΕΠΑΛ Αλμυρού.

Τα θέματα μεταδόθηκαν κανονικά στις 9 το πρωί, δόθηκαν στους μαθητές και στις 10π.μ. ορίστηκε η   δυνατή αποχώρηση.