Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 15:51
Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Να παραταθεί το πρόγραμμα Στέγασης και Επανένταξης






Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας την παράταση του Προγράμματος Στέγασης και Επανένταξης, μέσω του οποίου επωφελούνται δεκάδες άστεγοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους, με την παροχή στέγης και απώτερο σκοπό την κοινωνική τους επανένταξη.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Μερικοί μήνες έχουν περάσει μόνο από την υλοποίηση του Προγράμματος Στέγασης και Επανένταξης και οι 25 ωφελούμενες οικογένειες του Βόλου κινδυνεύουν να βρεθούν για ακόμη μία φορά χωρίς στέγη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που υλοποιείται από τους Δήμους της χώρας και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, κινδυνεύει να σταματήσει. Μέσω αυτού του προγράμματος παρέχονται χρήματα για λειτουργικά έξοδα και βασικά είδη για ένα χρόνο καθώς και στέγη, σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, με επιδότηση ενοικίων σε ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν αδιάθετες.Η επανένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό των ανθρώπων που λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, εν μέρει επετεύχθη στο Βόλο. Οι 25 ωφελούμενες οικογένειες που έμειναν χωρίς στέγη, εγκαταστάθηκαν σε σπίτια και αρκετοί εξ αυτών κατάφεραν να βρουν εργασία. Τα οφέλη που προσφέρουν στον ψυχισμό των πληγέντων της οικονομικής κρίσης ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον και η ασφάλεια της κατοικίας ικανοποιήθηκαν, μέσω του προγράμματος.

Για τα οφέλη του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» είχα τοποθετηθεί και παλαιότερα με την υπ’ αριθμ. 2384/15-1-2016 ερώτησή μου, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης υλοποίησης κυρίως στη Μαγνησία, που πλήττεται από την ανεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση που έλαβα από το υπουργείο ήταν τέσσερις μήνες αργότερα, στις 18 Απριλίου 2016, όταν ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα στο Βόλο.

Τώρα, η κυβερνητική πολιτική έρχεται για μια ακόμη φορά να αποδείξει σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο και παντοτινό και ότι η ελπίδα που τους έδωσε το πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης. Πραγματικά ερωτήματα γεννά η έναρξη ενός τέτοιου προγράμματος μόνο για μερικούς μήνες, τη στιγμή μάλιστα που η αρχική ανακοίνωση προέβλεπε τη δυνατότητα υλοποίησής του μέχρι το 2020.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Εάν πράγματι πρόκειται να σταματήσει το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» μερικούς μόλις μήνες μετά την έναρξή του;
Τι σκοπεύει να πράξει με τις οικογένειες που θα βρεθούν για άλλη μια φορά στο δρόμο, αυτή τη φορά με καθαρή υπαιτιότητα της αποσπασματικής κυβερνητικής πολιτικής;
Γιατί δεν παραμένει ενεργό το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι το 2020, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.