Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:46
Τοπικά

Χρυσοθήρες για…κλάματα – «Λίρες υπάρχουν μόνο στις ταινίες με τον Βέγγο…»






«Το μυαλό σου και μια λίρα…» η πασίγνωστη παροιμία βρήκε για μια ακόμη φορά εφαρμογή, τώρα στην περίπτωση τριών κυνηγών θησαυρών, που αναζητούσαν λίρες σε κτήμα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Μηλίνα και τελικά εισέπραξαν από μια ποινή, ολιγόμηνης φυλάκισης, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, που τουλάχιστον τους έκρινε με επιείκεια.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ οι τρεις «πήγαν στο κτήμα του Αγίου Νικολάου Μηλίνας για να βρουν λίρες και αρχαία και βρέθηκαν με τα χέρια ψηλά να παραδίδονται κακήν κακώς, καθώς χωριανός που είχε μπαξέ σε κοντινή περιοχή, τους αντιλήφθηκε, πήρε το όπλο του και στόχευε εναντίον τους, ζητώντας τους να σταματήσουν κάθε ενέργεια.

Οι τρεις επίδοξοι κυνηγοί του θησαυρού, που συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς του Τμήματος Μηλεών το Μάιο του 2015 κάθισαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κατηγορούμενοι για παραβίαση της νομοθεσίας για έρευνες αρχαίων και για παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλων.

Δήλωσαν στο Δικαστήριο μετανοιωμένοι για τις πράξεις τους. Ο πρώτος, που είχε και την ιδέα για τις έρευνες, είπε στο Τριμελές ότι σκέφτηκε ότι μπορούσε να ήταν τυχεροί, όμως δεν πρόλαβε καν να χρησιμοποιήσει τον ανιχνευτή μετάλλων, ενώ έχασε και το δαχτυλίδι του αξίας 1.500 ευρώ όταν ο χωριανός παρουσιάστηκε μπροστά τους και τους απείλησε.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, θείος του πρώτου, είπε πως πήγε με τους άλλους δύο να ψάξουν για αντικείμενα αξίας, καθώς την ιδέα για την ανακάλυψη του θησαυρού την είχε ο ανιψιός του και έτσι αναγκάστηκε να ακολουθήσει.

Ο τρίτος, που είχε βάλει το αυτοκίνητο, το οποίο κατάσχεσαν οι αστυνομικοί ως μέσο για τις έρευνες για αρχαία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι εκεί υπάρχουν λίρες. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου του απάντησε ότι «λίρες υπάρχουν μόνο στις παλιές ταινίες με το Βέγγο. Ήρθαν και τις βρήκαν οι Γερμανοί».

Ο κατηγορούμενος συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μετείχε στις έρευνες απλώς ανέλαβε να μεταφέρει τους άλλους δύο στον τόπο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που από έξη ζουν, κοιμούνται και βλέπουν σημάδια, ψάχνουν για θησαυρούς. Χάνουν τη ζωή τους… Αυτά είναι αστικοί μύθοι, ψέματα», είπε στο Δικαστήριο ο Εισαγγελέας έδρας, ο οποίος ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, καθώς παραδέχτηκαν την πράξη.

Ωστόσο, η υπεράσπιση επισήμανε στο Τριμελές ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έψαχναν για αρχαία, αλλά για λίρες και ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από την παραβίαση της νομοθεσίας για έρευνες για αρχαία.

Το αίτημα έγινε δεκτό από το Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τους τρεις μόνο για την πράξη της παράνομης χρήσης ανιχνευτή μετάλλων και επέβαλε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή στον κάθε έναν, αναγνωρίζοντας και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Επίσης, το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για την επιστροφή του αυτοκινήτου που είχε κατασχεθεί από τον τρίτο κατηγορούμενο, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι το αυτοκίνητο δεν ήταν στον τόπο τέλεσης των ερευνών και χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη μεταφορά των άλλων δύο καταδικασθέντων».