Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:34
Κόσμος

Χάος στη G7 λόγω Τραμπ: Απέρριψε το ανακοινωθέν, επιτέθηκε στον Τριντό






Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε την G7 ανάστατη, καθώς απέσυρε τις ΗΠΑ από το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, στο οποίο είχε νωρίτερα συμφωνήσει, κατηγορώντας τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον οποίο αποκάλεσε ανέντιμο και αδύναμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε φτάσει καθυστερημένα στον Καναδά για τη Σύνοδο και έφυγε νωρίς με προορισμό τη Σιγκαπούρη προκειμένου να προετοιμάσει τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, αιφνιδίασε τους άλλους ηγέτες της ομάδας των 7 πιο ισχυρών κρατών, με τις επιθετικές δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, όταν επιτέθηκε στις άλλες χώρες για τις πολιτικές τους στο εμπόριο. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε να συμφωνεί στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος για επίμαχα ζητήματα, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών.

Ομως, αφότου αναχώρησε για τη Σιγκαπούρη, μέσω Twitter ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον Τριντό και ανέφερε πως είπε στους εκπροσώπους του να μην υπογράψουν το ανακοινωθέν της Συνόδου, μετατρέποντας σε φιάσκο την ούτως ή άλλως τεταμένη Σύνοδο της G7.

«Ο Τζάστιν Τριντό ενήργησε τόσο ήπια και ήρεμα. Μόνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου αφότου έφυγα λέγοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι κάπως προσβλητικοί και ότι δεν θα εκφοβιστεί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Με βάση τις ψευδείς δηλώσεις του Τζάστιν στη συνέντευξη Τύπου και το γεγονός ότι ο Καναδάς χρεώνει τεράστιους δασμούς σε Αμερικανούς αγρότες, εργάτες και εταιρείες, έδωσα οδηγίες στους Αμερικανούς εκπροσώπους να μην υιοθετήσουν το ανακοινωθέν», έγραψε σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter ο Τραμπ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσιογράφοι του ταξίδευαν με το Air Force One προς τη Σιγκαπούρη, με τον Τραμπ, είχαν ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να είναι μέρος του κοινού ανακοινωθέντος, που έδινε μία μικρή εικόνα ενότητας εν μέσω πολλών διαφωνιών μεταξύ του Τραμπ και των άλλων έξι ηγετών για το εμπόριο. Τελικά, οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι ο πρόεδρος είχε αλλάξει γνώμη όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Κρήτη για ανεφοδιασμό!

Η εξέλιξη αυτή, ακόμη και για έναν ηγέτη τόσο παρορμητικό όσο ο Τραμπ, σηματοδοτεί νέα σύγχυση ανάμεσα στα προσωπικά του συναισθήματα για άλλους ηγέτες και την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ, σχολιάζει ο Guardian. Επίσης, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί πολύ πιο σκληρή γλώσσα για δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες συμμαχικών χωρών, παρά για ισχυρούς ηγέτες εχθρικών χωρών.

Λίγα λεπτά μετά τις εμπρηστικές αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου, ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, φαινόταν ότι τις περίμενε, γράφοντας και ο ίδιος ένα tweet χλευάζοντας τη Σύνοδο G7 στην οποία είχε μόλις μετάσχει. «Απλά άλλη μία G7 στην οποία άλλες χώρες περιμένουν ότι η Αμερική θα είναι πάντα η τράπεζά τους. Ο πρόεδρος το ξεκαθάρισε σήμερα. Οχι πια», έγραψε.

Επιπλέον, οι αναρτήσεις αυτές αποτελούν ένα πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, που πίστευαν ότι είχαν πετύχει μια συμφωνία προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εντάσεις για το εμπόριο ΗΠΑ- Ευρώπης. Το κοινό ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας συμφώνησαν στην ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο» και τη σημασία να καταπολεμηθεί ο προστατευτισμός. Οπως και πέρυσι, το ανακοινωθέν ξεκαθάριζε τη διαφορετική άποψη των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή και την καταπολέμησή της.

Οι υπόλοιπες πλευρές επέμειναν στη διατύπωση που συμφωνήθηκε. «Είμαστε συγκεντρωμένοι σε όσα πετύχαμε εδώ στη Σύνοδο G7. Ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι που δεν έχει ξαναπεί, τόσο δημόσια, όσο και σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις με τον πρόεδρο», έγραψε στο Twitter εκπρόσωπος του Τριντό.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της Βρετανίας ανέφερε ότι το Λονδίνο στηρίζει τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το ανακοινωθέν, ενώ αξιωματούχος της ΕΕ στη Σύνοδο είπε ότι θα εμμείνει στις δεσμεύσεις που έκαναν όλοι οι μετέχοντες.

Πηγή: Guardian