Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:04
Κόσμος

Φόβος στο Βέλγιο: Σκότωσαν φύλακα πυρηνικής εγκατάστασης, πήραν το πάσο του






Νέα ανησυχία έχει προκληθεί στο Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Derniere Heure, καθώς δολοφονήθηκε φύλακας πυρηνικής εγκατάστασης της χώρας και εκλάπη το πάσο του.

Πρόκειται για άνδρα ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία ασφαλείας πυρηνικής εγκατάστασης στο Σαρλερουά, που απέχει περίπου 50 χλμ. από τις Βρυξέλλες. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες μετά από το τρομοκρατικό «χτύπημα» στη βελγική πρωτεύουσα, ο άνδρας δολοφονήθηκε την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκλάπη και το πάσο ασφαλείας του, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές, λόγω της πρόσβασης που δίνει αυτό στην πυρηνική εγκατάσταση.

Η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πληροφορίες, την Πέμπτη, ότι οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.

Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Αμέσως μετά από το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών την Τρίτη, εκκενώθηκαν δύο σταθμοί πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο, ενώ αυξήθηκε και η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις αυτού του είδους.