Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:51
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρίκη από καταγγελίες προσφύγων: «Σκοπιανοί αστυνομικοί μας έκαιγαν στο πρόσωπο»






Πυκνώνουν οι καταγγελίες μεταναστών και προσφύγων για απάνθρωπη συμπεριφορά και χτυπήματα που δέχθηκαν από τις συνοριακές αρχές της ΠΓΔΜ, στον απόηχο της εισόδου στη γειτονική χώρα περισσότερων από 1.500 ατόμων.

Οι καταγγελίες συγκλονίζουν: Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόσφυγες που γύρισαν από την ΠΓΔΜ ​στην Ειδομένη, έχουν ορατά σημάδια από γδαρσίματα και άλλα χτυπήματα, αναφέροντας πως οι αρχές των Σκοπίων αφότου τους χτύπησαν τους έβαλαν πίσω σε φορτηγά και τους έστειλαν πίσω στα σύνορα.

Μάλιστα, ένας εκ των αφγανών μεταναστών που ανέφερε πως βρέθηκε στην ομάδα που πέρασε τα σύνορα, ανέφερε πως οι Σκοπιανοί κακομεταχειρίστηκαν τον ίδιο και την οικογένειά του:

Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν.

Από την πλευρά του, ένας σύρος πρόσφυγας μιλώντας το Ράδιο Θεσσαλονίκη περιέγραψε την περιπέτειά του.

«Αφού καταφέραμε να διασχίσουμε το ποτάμι και να περάσουμε τα σύνορα στη συνέχεια συνεχίσαμε με τα πόδια μέχρι που φτάσαμε σε ένα χωριό των Σκοπίων. Εκεί όμως μας περίμενε ο στρατός των Σκοπίων. Κάποιοι προσπάθησαν να φύγουν αλλά τους έπιασαν.  Επειδή ήμασταν πολλά άτομα, μας χώρισαν σε ομάδες. Για τουλάχιστον 5-6 ώρες μείναμε στο δρόμο. Ήμασταν βρεγμένοι επειδή διασχίσαμε το ποτάμι και κρυώναμε πολύ. Κάποιοι άναψαν φωτιές, αλλά οι στρατιώτες μας είπαν να τις σβήσουμε. Κάποιες έσβησαν, αλλά ανάψαμε άλλες πιο μετά γιατί είχε πάρα πολύ κρύο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μετά από 5-6 ώρες ήρθαν στο σημείο που μας κρατούσαν στρατιωτικά φορτηγά. Μας ζήτησαν να μπούμε μέσα. Αφού μπήκαμε όλοι τα φορτηγά κατευθύνθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα, κοντά στην Ειδομένη. Μας άφησαν σε μία απόσταση περίπου 20 λεπτών. Στη συνέχεια Σκοπιανοί στρατιώτες μας έκοψαν τα συρματοπλέγματα και μας ανάγκασαν να περάσουμε ξανά στο ελληνικό έδαφος» συνεχίζει.

Αλαλούμ με 1.500 ”αγνοούμενους” πρόσφυγες

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ επικρατεί από χτες το βράδυ, με αφορμή τους 1500 πρόσφυγεςπου κατάφεραν να περάσουν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση των Σκοπίων να επιμένει ότι όσοι κατάφεραν να εισέλθουν στο έδαφός τους, επαναπροωθήθηκαν στα ελληνικά εδάφη, με την Αθήνα να χαρακτηρίζει ”ψεύδη” τις εν λόγω πληροφορίες.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεσητων ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.