Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 17:57
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρένο σε ελέγχους για τις λίστες φοροδιαφυγής -Στον «αέρα» πρόστιμα φορολογικών παραβάσεων






«Κερκόπορτα» για την παραγραφή εκατοντάδων χιλιάδων προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, αλλά και για τη διακοπή αναδρομικών φοροελέγχων πέραν της δεκαετίας μπορεί να αποτελέσει η απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή προστίμου του Αλέξη Μητρόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και μάλιστα στην πλήρη επταμελή σύνθεσή του, παραγράφεται αμετάκλητα το πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ που έχει επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

Το περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης αφορά χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι έχουν δεχθεί φορολογικούς ελέγχους (είτε επειδή περιλαμβάνονται τα ονόματά τους σε διάφορες «λίστες», είτε δεν δήλωσαν κάποιο εισόδημά τους) και τους έχουν επιβληθεί ήδη υψηλά πρόστιμα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (677/2015 και 3792/2015), με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ΄ αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.

Αρχικά το πρόστιμο ανερχόταν σε 942.136,60 ευρώ, αλλά με απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/94, το πρόστιμο περιορίσθηκε στο ποσό των 375.329,08 ευρώ.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι η παράταση των προθεσμιών παραγραφής που επήλθαν με τους επίμαχους νόμους, αντιβαίνει στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης

Αναφορικά με τον κ. Μητρόπουλο, το ΣτΕ αναφέρει ότι «μπορούσε η φορολογική αρχή να εκδώσει και κοινοποιήσει πράξη επιβολής προστίμου για παραβάσεις του ΚΒΣ, διαπιστούμενες από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου (2000) που έπεται εκείνης στην οποία αφορά η αποδοθείσα στον κ. Μητρόπουλο παράβαση (1999), εντός δεκαετίας από το τέλος της ανωτέρω διαχειριστικής περιόδου (2000), συμπληρούμενης στις 31.12.2010».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στην αυθαίρετη διατήρηση επί μακρόν του χρόνου παραγραφής που επέκτεινε κατά το δοκούν το ελληνικό δημόσιο. Ετσι, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να αμφισβητήσουν φορολογούμενοι που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση τους «ετεροχρονισμένους» ελέγχους της Εφορίας για παλαιότερα οικονομικά έτη.