Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φρένο» από την τρόικα στα σενάρια για το κοινωνικό μέρισμα






Άγνοια (αν όχι και ενόχληση) εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τα σενάρια που, πριν καν αναχωρήσει από την Αθήνα το «κουαρτέτο» των θεσμών, άρχισαν να κυκλοφορούν, για το πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα του 2017.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ρωτούσε και ο ίδιος να μάθει από πού εκπορεύονται τα σενάρια για «διαγραφή» της δόσεως του ΕΝΦΙΑ  Δεκεμβρίου, από το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί εφέτος!

Αν και πολιτικοί σχεδιασμοί μπορεί να γίνονται από πολλούς, πηγές των θεσμών έλεγαν στο protothema.gr ότι οι δανειστές έχουν συμφωνήσει να διανεμηθεί μέρος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα σε τρεις κατηγορίες μόνον:  για πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, για οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ (και όχι γενικώς σε συνταξιούχους όπως πέρυσι) αλλά και για την δημιουργία ενός αποθέματος  («μαξιλαράκι») προς διασφάλιση των μελλοντικών αγοραστών ομολόγων όταν θα βγαίνει η Ελλάδα ξανά στις αγορές χωρίς Μνημόνιο.

Διευκρίνιζαν επιπλέον όμως ότι, και όταν θα συμφωνηθεί το οριστικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 (αν θα είναι πχ οχταπλάσιο από όσο προέβλεπε το Πρόγραμμα για φέτος) θα εξεταστεί στη συνέχεια ποιο μέρος από αυτό είναι διατηρήσιμο, διαρκές  και επαναλαμβανόμενο για το 2018 ώστε να διανεμηθεί από φέτος, και πιο όχι.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν στις επόμενες είκοσι μέρες, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Φέτος -μετά και την περσινή επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των θεσμών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μέχρι να επιστρέψουν οι θεσμοί στα τέλη Νοεμβρίου για να εξετάσουν τα νεώτερα στοιχεία του προϋπολογισμού και να κλείσει η 3η αξιολόγηση, μάλλον θα ακουστούν πολλά ακόμα, για το πώς και πόσα θα δοθούν τελικά σαν «μέρισμα» από τα 800 εκατ. ευρώ που έχει ήδη αναγράψει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ως κονδύλι για «δράσεις κοινωνικής προστασίας και στήριξης της Ανάπτυξης».

Πηγή: protothema.gr