Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:52
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουντώνει ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα Paradise Papers






Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος που προμηνύεται σκληρός μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την υπόθεση των Paradise Papers, την ιστορία του γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρη Αυγενάκη, της δίκης της Siemens και της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε πλήρη αλλαγή της πολιτικής ατζέντας με την επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και διάφορες υποθέσεις φοροδιαφυγής και μεταθέτει την δημόσια συζήτηση σε άλλο πεδίο, εκτός της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει τη δική της απάντηση στις κυβερνητικές επιθέσεις και εστιάζει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στο ζήτημα των εξοπλιστικών και όχι μόνο.

Ήδη, όμως από το νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, το όνομα της οποίας εμφανίζεται _όπως προκύπτει από την εφημερίδα «Εθνος»_ στην λίστα των Paradise Papers, ως μετόχου σε ποσοστό 50% off shore εταιρείας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική.

Η σύγκρουση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή την επόμενη περίοδο σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ προβλέπεται ότι θα γενικευθεί ο «λασποπόλεμος» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μ. Γκραμπόφσκι, εμφανίζεται βασικός μέτοχος μιας offshore, η οποία ήταν διαχειρίστρια εταιρεία ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τον Μάρτιο του 2010 στις Νήσους Κέιμαν, η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται μετά στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010 με μετόχο και την Μ. Γκραμπόφκσι, αλλά και έναν παλιό συνεργάτη της από την εποχή που εργάζονταν στην Deutsche Bank.

Η υπόθεση της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη αξιοποιείται ήδη επικοινωνιακά και πολιτικά από την κυβέρνηση, ενώ από τη ΝΔ δηλώνουν, τόσο η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη όσο και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης, ότι η συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε εταιρεία που εμφανίζεται στα Paradise Papers ήταν καθόλα νόμιμη και δημοσίως γνωστή.

Μάλιστα, ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αντίστοιχο δημοσίευμα για τη μετοχική συμμετοχή της Μ. Γκραμπόφσκι στην εταιρεία, που είχε έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική Θάλασσα, υπήρξε και πριν ένα χρόνο στην εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη, όμως στον έλεγχο που ακολούθησε δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο.

Παράλληλα, η Μ. Σπυράκη, ανέφερε ότι η εταιρεία προκάλεσε οικονομική ζημία στην Μ. Γκραμπόφσκι και δραστηριοποιήθηκε μόνο κατά την περίοδο 2010-2012, διάστημα κατά το οποίο το ζεύγος Μητσοτάκη βρισκόταν σε διάσταση. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι Μ. Γκραμπόφσκι ουδέποτε έχει βγάλει παρανόμως κεφάλαια από την Ελλάδα, ούτε έχει «ξεπλύνει» χρήματα.

Όμως για τη ΝΔ, η υπόθεση Μαρέβα Γκραμπόφσκι «είναι προπέτασμα καπνού» και αυτό ανέδειξε ως επιχείρημα ο Αδ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κρύψει τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η ίδια η Μ. Γκραμπόφσκι σε μακροσκελή της απάντηση στην εφημερίδα «Έθνος» αναφέρεται σε απόλυτα νόμιμη επαγγελματική δραστηρότητα και υπογραμμίζει ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα “οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου».

Και ενώ η ΝΔ μιλά για «ξαναζεσταμένο φαγητό» και για την ύπαρξη «κέντρου διανομής στο Μαξίμου που δίνει ρεπορτάζ copy paste», η κυβέρνηση εμμένει να θέτει ζητήματα διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής.

Και αυτό γίνεται, διότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Κυρ. Μητσοτάκη που καλείται να απαντήσει για μία σειρά ζητήματα.

Ουσιαστικά ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ γενικεύεται και αυτό φάνηκε και χθες στη Βουλή, όπου μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης διεξήχθη η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ με την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί, καταγγέλλοντας απόπειρα τρομοκράτησης της επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κατερίνας Πολύζου, η οποία αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις προσλήψεις Γεωργιάδη αλλά τελικά πείσθηκε από τους βουλευτές προκειμένου να αποφύγει την κατηγορία της ψευδορκίας.

Η ΝΔ δίνει βάρος στην πολεμική κυρίως κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τον εγκαλούν αυτή τη φορά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, με τον Π. Καμμένο να λέει στη Βουλή πως πλέον δεν γίνονται «μπίζνες» με μεσάζοντες όπως γίνονταν στο παρελθόν, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τον κατηγορεί περί του αντιθέτου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ κάνει λόγο και σε ανακοίνωσή της για υπόπτο μεσάζοντα και σημειώνει την προχθεσινή αυτεπάγγελτη παρέμβαση του στρατιωτικού Εισαγγελέα, καθώς όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ανώτατος αξιωματικός κατήγγειλε δημοσίως τον κ. Καμμένο ότι υπέγραψε μια συμφωνία ύψους 66 εκ ευρώ με τον εν λόγω μεσάζοντα χωρίς καμία διαφάνεια και παρακάμπτοντας προκλητικά το νόμο.

Πέρα από την κίνηση να ζητήσει την απομάκρυνση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση κατά τη ΝΔ, οι προσωπικές ευθύνες του Αλ. Τσίπρα είναι αυτονόητες και βαρύτατες, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να πάει ο αρμόδιος τομεάρχης στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την άμεση διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου.