Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 03:57
Τοπικά

Υπόμνημα κληρικών της Ι.Μ. Δημητριάδος προς την ιεραρχία






Υπόμνημα προς την Ιερά Σύνοδο έστειλαν κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, με το οποίο εκφράζουν την αγωνία και τη θλίψη τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στη βάση όσων συζήτησαν οι κ.κ Τσίπρας και Ιερώνυμος, για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Το υπόμνημα συντάχθηκε από πενταμελή επιτροπή, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από την έκτακτη Γενική Σύναξη που έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2018.
Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα, η Εκκλησία δέχεται μία αθόρυβη, δόλια και εξαιρετικά σφοδρή επίθεση. Οι κληρικοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν την αποκλειστική ευθύνη της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας που αντιμετωπίζει η χώρα, επισημαίνοντας πως δεν φόρτωσαν οι ίδιοι τα δημόσια ταμεία με το επαχθές χρέος και δεν καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα, αντίθετα πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα όπως ο υπόλοιπος ελληνικός λαός.
Επίσης οι ιερείς της Μητρόπολης Δημητριάδος τονίζουν ότι η αποχώρησή των κληρικών από την ενιαία αρχή πληρωμής δεν διευκολύνει την χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση και εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση και η επιχειρούμενη εξέλιξη εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και ταπεινές ψηφοθηρικές επιδιώξεις. «Αρνούμαστε να γίνουμε το εργαλείο της ταπεινής φιλοδοξίας κάποιων και να μεταβληθούμε σε ένα απλό επιχείρημα ενός διαλόγου που ανέκυψε χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς τη διάθεση να λυθούν τα αληθινά προβλήματα του τόπου » αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
Επιπλέον, προτείνουν να ζητηθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας η συνταγματική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών από την ενιαία αρχή πληρωμής, σημειώνοντας ότι «οι πατέρες οφείλουν να το επιβάλουν στην πολιτεία» για να τους κατοχυρώσουν νομικά για πάντα. Μάλιστα χαρακτηρίζουν αστείο το ότι μένουν άθικτοι οι κληρικοί των θρησκευτικών μειονοτήτων και αποβάλλονται – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- από την ενιαία αρχή πληρωμής οι κληρικοί της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας.

Εξάλλου, οι ιερείς της Μητρόπολης Δημητριάδος πιστεύουν ότι είναι παράλογη, άδικη και τυπικά παράνομη η «απόλυση» ιερέων που επιχειρείται, γιατί έτσι καταργείται ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και αμφισβητείται η νομική του ισχύς. Μια τέτοια εξέλιξη, θεωρούν ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας, γεγονός που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου «για να ενσκήψουν οι θύελλες της καταστροφής και του διχασμού στην ελληνική κοινωνία».
Απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι υπερέβη κατά πολύ τα όρια της ανοχής του και ζητούν στο διάλογο με την Πολιτεία να μπει κόκκινη γραμμή, η οποία να αφορά στη μισθοδοσία των κληρικών και τη διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι «αν διασαλευτεί αυτή η κόκκινη γραμμή, τότε θα ενσκήψει τέτοια τρικυμία μέσα στο κοινωνικό σύνολο και στο σώμα της Εκκλησίας, που δύσκολα μπορεί κανείς να υπολογίσει τις συνέπειες της».