Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 11:32
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΙΚ: Δώστε το ακίνητο στο Δημόσιο εάν δεν μπορείτε να το πληρώσετε






Έναν… «βολικό» τρόπο ώστε οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς φέρεται ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον σημειώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο νόμος, βάσει του οποίου προβλέπεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να το παραχωρήσει στο… Δημόσιο, από τη στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους διάταξη υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία, αλλά είναι απαραίτητη μία υπουργική απόφαση προκειμένου από τη μία πλευρά να τεθεί σε ισχύ και από την άλλη να ξεκαθαριστούν οι παράμετροι βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί.

Τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού, όπως και τον τρόπο που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο, με το πιθανότερο αυτό να μπορεί να ισχύσει εάν ο φόρος κληρονομιάς ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.