Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 23:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγειονομική βόμβα η Ειδομένη, συναγερμός για επιδημίες






«Η Ειδομένη είναι μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Φοβόμαστε ότι θα ξεσπάσουν επιδημίες, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη».

Από τα πιο υπεύθυνα χείλη, από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλή Κουρτίδη, καταγράφεται και στέλνεται προς όλες τις πλευρές μια προειδοποίηση-SOS για την τραγική κατάσταση του υπαίθριου καταυλισμού στην Ειδομένη, όπου πάνω από 11.000 άτομα, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες.

Μετά τα κρούσματα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη εμφανίστηκαν και περιστατικά ψώρας και για τον λόγο αυτόν από την πλευρά της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ζητά να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να γίνεται απολύμανση σε όλα τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς από την περιοχή.

Λιμνάζοντα νερά γεμάτα με σκουπίδια σε σήψη, ακαθαρσίες παντού, αποικίες μικροβίων σε χώρους όπου σιτίζονται πρόσφυγες και μετανάστες και δυσοσμία αφόρητη σε μεγάλη απόσταση, φαγητό αμφιβόλου ποιότητας που μοιράζεται από λογής «αλληλέγγυους» και κάθε λογής περίεργους, είναι εικόνες ντροπής σε μια περιοχή που κάθε μέρα γίνεται και πιο άθλια για τους ανθρώπους.

«Δεν μπορεί να μένει κόσμος στην ύπαιθρο μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Δεν μπορούμε πλέον να παρέμβουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαστε καθημερινά εκεί με γιατρό και επόπτη, αλλά είναι χαώδης η έκταση και τόσο πολύς ο κόσμος που δεν μπορεί κανείς να προσφέρει κάτι», λέει στο «Εθνος» ο κ. Κουρτίδης.

«Η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη. Πρέπει άμεσα να κλείσει η Ειδομένη» λέει η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, που ζητά την άμεση μεταφορά των προσφύγων.

Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν τώρα και να προχωρήσουν σε απολύμανση των εστιών γιατί υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται και σκηνές και αυτό είναι επικίνδυνο.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εποπτεύει 13 καμπ με πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, για την Ειδομένη όμως… σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στα καμπ που διαχειρίζεται η πολιτεία, σε συνεργασία με τον στρατό, η κατάσταση είναι σχετικά καλή, καθώς οι χώροι είναι στεγασμένοι, υπάρχουν υποδομές και τακτική ιατρική και νοσηλευτική παρουσία.

Επιπλέον οι δομές βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και η πρόσβαση είναι εύκολη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

 

Τριτοκοσμικές συνθήκες

Στην Ειδομένη όμως βασιλεύει το χάος. Οπως λένε στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, εκεί δεν υπάρχουν υποδομές και σταθερά καταλύματα, τα απορρίμματα σχηματίζουν βουνά, οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις τουαλέτες και κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν, ενώ περίεργες ΜΚΟ και «αλληλέγγυοι» μοιράζουν τρόφιμα, τσάι, κρουασάν, που συχνά δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.

«Οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας είναι τριτοκοσμικές. Μιλάμε για απαράδεκτη κατάσταση και είναι πλέον εμφανής η απουσία οργάνωσης και υγειονομικής επιτήρησης», αναφέρει ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, στη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Κιλκίς, επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο της ΠΑΘΕ και της σιδηροδρομικής γραμμής.

 

ethnos.gr