Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Σύνοδο της ΕΕ: Αυξημένη η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο






Το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, σχετικά με το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) και την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου και πρόσθεσε πως είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με  τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε 45 λεπτά, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις τριμερείς συνεργασίες της ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και τα ευρωπαϊκά ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ