Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μπορεί να μη βάλω γραβάτα, αλλά δεν θέλω να φύγω και με φέσι






Απλή αναλογική στους δήμους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε από το ΥΠΕΣ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα. Εκτός από τα θέματα του υπουργείου, όμως, αναφέρθηκε και στο χρέος.

Στην ερώτηση δημοσιογράφων αν θα πάει ή αν θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής με γραβάτα, υπονοώντας ότι θα έχει πάρει ή θα πάρει εκεί την ελάφρυνση του χρέους, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Προανήγγγειλε απλή αναλογική στους δήμους

Εν τω μεταξύ, από το ΥΠΕΣ ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε απλή αναλογική στους δήμους: «Στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστικός. Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή, είπε, και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες εκλογής του Κοινοβουλίου και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις για να κυβερνιέται η χώρα και το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και εισάγουμε την απλή αναλογική». 

«Είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συνθέσεις για να προχωρήσει ο τόπος και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σημαίνει ταύτιση απόψεων. Πάνω στο πολιτικό πρόγραμμα να γίνεται η αντιπαράθεση. Είναι ώριμο να μιλήσουμε για την απλή αναλογική -ήταν απόλυτα συνεπές με τις θέσεις μας- και το ίδιο πιστεύουμε και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, εξαγγέλλω την προσπάθεια υλοποίησης μιας πάγιας θέσης που αφορά και τη λειτουργία του πολιτικού βίου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

Ισότητα των φύλων

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων. Επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας, «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται».

Εταξε για συμβασιούχους

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα των συμβασιούχων «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του πολιτικού κατεστημένου». «Πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία στήθηκε ως πελατειακό εργαλείο και είχε ως αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων», προσέθεσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

«Θέλουμε το ζήτημα αυτό να επιλυθεί με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό στη βάση εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώντας παράλληλα ότι αυτό που προέχει είναι η διεύρυνση του πραγματικού περιεχομένου απασχόλησης, ανεξάρτητα του ποιος τους διόρισε.

Τόνισε, δε, ότι η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει από το ΑΣΕΠ ή άλλη ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση, σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μια νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ. Ανοίγουμε τη συζήτηση για να εισαχθούν οι αρχές της συνεννόησης και της συνεργασίας».

Προανήγγειλε αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», «που στοχεύει στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισιίου, με στόχευση να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης, έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”», σημείωσε.

Με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μία νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στους κανόνες λειτουργίας στους ΟΤΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επισημαίνοντας ότι η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός «έχει τραυματιστεί την εποχή των χρηματιστηρίων, της Siemens, της Ολυμπιάδας», ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος, αν ενισχύεται η δημοκρατία, αν στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους».

Και προσέθεσε: «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο, ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος».

Απλή αναλογική σημαίνει διάλυση των δήμων

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές του 2019 θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στους ΟΤΑ. Τι σημαίνει σε μια πρώτη ανάγνωση;

Οτι ναι μεν, όπως και πριν, στον β’ γύρο θα πηγαίνουν οι δύο πρώτοι σε ποσοστά υποψήφιοι (αν, φυσικά, κάποιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων την πρώτη Κυριακή), ωστόσο οι δημοτικές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Με απλά λόγια, ένας δήμαρχος που θα έχει λάβει, π.χ., ποσοστό 27% στον α’ γύρο και θα έχει εκλεγεί στον β’ γύρο δεν θα συγκεντρώνει την πλειοψηφία στα συμβούλια, καθώς θα υπάρχει ένα υπόλοιπο 73% της αντιπολίτευσης απέναντί του.

Όπως γίνεται κατανοητό, η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου θα καθίσταται δυσκολότερη, καθώς θα προϋποθέτει τη συνεργασία παρατάξεων. Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος ότι με την απλή αναλογική ευνοείται η προοπτική των συμμαχιών, είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ετσι, θεωρητικώς τουλάχιστον, δύο ή περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο, στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου (ή του περιφερειάρχη) τα ίδια πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΚΕΔΕ αντιδρά έντονα μπροστά σε αυτή την προοπτική. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Πηγή: iefimerida.gr