Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:36
Ελλάδα

Τσίπρας: «Δεν ανοίγει ο φράχτης στον Έβρο»






Στη Μυτιλήνη για μία ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφτασε στο νησί την Πέμπτη (5/11) μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λέσβο, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις ροές των προσφύγων, και επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για το μεταναστευτικό.

«Είναι εγκληματική η πρακτική των διακινητών να βάζουν σε τέτοιου είδους βάρκες τους πρόσφυγες, καθώς υπάρχει φόβος για τραγικά αποτελέσματα ακόμη και με μια απλή θαλασσοταραχή.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα των διακινητών, της φιλοξενίας και της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων από τις τουρκικές ακτές σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε ο Τσίπρας.

«Το όραμά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει φράχτες, τείχη και σύνορα. Η ΕΕ έχει όμως σύνορα με την Τουρκία, αφού η γειτονική χώρα δεν ανήκει στην Ένωση και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου. «Φαίνεται καλή ιδέα για εκείνους που δεν έχουν ιδέα, που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν νάρκες στον Έβρο. Το ζήτημα δεν είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες στο Αιγαίο και να κινδυνεύουν να την χάσουν στον Έβρο. Αυτά που λέγονται είναι «ωραίες ιδέες που στηρίζονται σε έλλειψη γνώσης, αλλά εμείς πρέπει να κινηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Ο Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά του τόνισε πως βρίσκεται στη Μυτιλήνη για να διαπιστώσει με ποιον τρόποι οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές με τις διεθνείς οργανώσεις πραγματοποιούν την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και πώς προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία των hot spots.

Παράλληλα, στάθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την απεργία της ΠΝΟ, που έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στο νησί δίχως να μπορούν να μετακινηθούν.