Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024 01:31
Θεσσαλία

Τρωκτικά «έσβησαν» το Κάστρο του Πλαταμώνα






Απογοητευτική είναι εδώ και ένα μήνα περίπου η εικόνα που δείχνει το ιστορικό και συνάμα εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα τις νυχτερινές ώρες, αφού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο φωτισμός του.

Το Κάστρο μαζί με τον Όλυμπο είναι για την Πιερία μνημεία ιστορικά και φυσικού κάλλους, που συνδέουν την ιστορία του τόπου από την αρχαία Ελλάδα, τη βυζαντινή μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα ως ιστορικός χώρος προσελκύει όλο τον χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα, κυρίως το καλοκαίρι είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας τόπος αναφοράς πολιτισμού αφού φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εδώ και ένα μήνα η οικονομική κρίση έπληξε και το Κάστρο του Πλαταμώνα αφού το σύστημα φωτισμού έπεσε θύμα …τρωκτικών αλλά και της πολυκαιρίας με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Την ευθύνη της λειτουργίας εν γένει του Κάστρου του Πλαταμώνα έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Βυζαντινών Χώρων.

Η «Ε» επικοινώνησε με την προϊσταμένη Βυζαντινών Χώρων όπου υπάγεται το Κάστρο του Πλαταμώνα κ. Ευπραξία Δουλγκέρη η οποία αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε. Παράλληλα η κ. Δουλγκέρη ενημέρωσε ότι άμεσα με την παρουσίαση του προβλήματος η υπηρεσία κινήθηκε πρακτικά και όχι γραφειοκρατικά ώστε το Κάστρο του Πλαταμώνα να έχει με ασφάλεια φωτισμό. Άμεσα έγιναν παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα προς τη Διεύθυνση Βυζαντινών Χώρων.

Σύμφωνα με την κ. Δουλγκέρη η βλάβη στο ηλεκτρολογικό δίκτυο είναι εκτεταμένη και αφορά τη φθορά λόγω παλαιότητας αφού ο ηλεκτρολογικός πίνακας είναι 30 ετών, ενώ σημαντικές ζημιές στο κεντρικό καλώδιο και στις άλλες καλωδιώσεις έχουν επιφέρει τα τρωκτικά που ζουν στο Κάστρο και τα οποία κατέφαγαν τα καλώδια. Οι επισκευές και η αντικατάσταση των καλωδίων και του ηλεκτρικού πίνακα πρέπει να γίνουν με σωστές προδιαγραφές και όχι με προχειρότητα και αυτό γιατί προέχει η ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών.

Άμεση και η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής Δίου – Ολύμπου και προσωπικά του δημάρχου κ. Κώστα Δημόπουλου ο οποίος ήρθε σε επαφή με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Έλενα Παπασταύρου.

Η κ. Παπασταύρου έγκαιρα υπέβαλε με το στέλεχος της Εφορείας κ. Αγγελική Πάλλη και την κ. Δουλγκέρη έγγραφο για την αποκατάσταση των ζημιών. Το θέμα του φωτισμού και πάλι του Κάστρου του Πλαταμώνα βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού άμεσα, ίσως και το τριήμερο ειδικό συνεργείο θα αντικαταστήσει τις καλωδιώσεις και το Κάστρο του Πλαταμώνα, το έμβλημα της περιοχής, θα είναι τις νύχτες και πάλι φωτισμένο.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας, χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Βόρειας-Κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.

Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας). Στον Περίπλου του Ψευδο-Σκύλακα (4ος αι. π.Χ.), αναφέρεται ως «πρώτη πόλις Μακεδονίας, Ηράκλειον». Πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμική ευβοϊκής, πρωτοκορινθιακής προέλευσης, καθώς και γεωμετρικής εποχής από την Ανατολική Ελλάδα, τα οποία δείχνουν παρουσία Ελλήνων ίσως και από τον 8ο αι. π.Χ. Το τοπωνύμιο Πλαταμώνας αναφέρεται για πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α΄.

Μετά τη Δ- Σταυροφορία (1204), με την είσοδο των Φράγκων στην Ελλάδα, η Πιερία παραχωρήθηκε (ως τμήμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης) στον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό, το 1204. Τα κάστρα του Κίτρους και του Πλαταμώνα παραχωρήθηκαν σε ιππότες του.

Περί το 1224 το Κάστρο του Πλαταμώνα κυριεύτηκε από τον Θεόδωρο Α΄ Κομνηνό το Δούκα, όταν αυτός κατέλυσε το Φραγκικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Το κάστρο στη συνέχεια υπό τον έλεγχο του αδερφού του, Μανουήλ Κομνηνού Δούκα. Στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου από τον Μιχαήλ Δούκα. Μετά τη μάχη της Πελαγονίας (1259), καταλήφθηκε από τον αυτοκράτορα της Νικαίας Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο και χρησίμευσε ως φυλακή των Φράγκων οι οποίοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στη μάχη αυτή. Ο Πλαταμώνας θα ξαναχρησιμοποιηθεί ως φυλακή για τους επαναστάτες Ζηλωτές, το 1345, όταν αυτοί ηττήθηκαν από τον Απόκαυκο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ