Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 04:42
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο -Φόβοι και για άλλα τρομοδέματα






Σοκ στον πολιτικό, και όχι μόνο, κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδος προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, χθες το απόγευμα. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που πρώην πρωθυπουργός δέχεται τρομοκρατική επίθεση.

Ο Λουκάς Παπαδήμος τραυματίστηκε, όπως και οι δύο συνοδοί του, όταν ενώ μετέβαινε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο σπίτι του στα βόρεια προάστια και ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και περνούσε από τη διασταύρωση των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης, άνοιξε ένα φάκελο της αλληλογραφίας του ο οποίος ήταν παγιδευμένος με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη.

Ο φάκελος-βόμβα, είχε ως αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών -της οποίας σημειωτέων ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος- και κατά πληροφορίες ο συνοδός του τον είχε περάσει τρεις φορές από το μηχάνημα  x-ray της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να ανιχνευτεί το παραμικρό.

Από την έκρηξη, ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε στον θώρακα, την κοιλιά και τους μηρούς. Ελαφρά τραυματίστηκαν οι δύο συνοδοί του, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Ευαγγελισμού και υπεβλήθη σε χειρουργικό καθαρισμό των τραυμάτων του. Το χειρουργείο διήρκεσε 2,5 ώρες περίπου, ολοκληρώθηκε στις 23:30 και ο κ. Παπαδήμος μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, για προληπτικούς λόγους και υπό το φόβο ότι έχει εισπνευστικά εγκαύματα. Οι δύο συνοδοί του μεταφέρθηκαν και εκείνοι στον Ευαγγελισμό, ελαφρύτερα τραυματισμένοι, υπεβλήθησαν σε εξετάσεις και παρέμειναν για νοσηλεία. Κανενός η κατάσταση της υγείας δεν εμπνέει ανησυχία.

 

Ο φόβος και για άλλα τρομοδέματα

Η αντιτρομοκρατική και η αστυνομία συνεχίζουν τις έρευνες για την έκρηξη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μπαράζ αποστολής τρομοφακέλων. Πίσω από την επίθεση βλέπουν τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και αναμένουν την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης καθώς όσο δεν υπάρχει, τόσο το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει ανοικτό.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής τώρα έχουν να κάνουν πρώτα με το δρομολόγιο του πακέτου (από που ταχυδρομήθηκε και αν παραδόθηκε από τα ΕΛΤΑ ή με κούριερ), ενώ ερευνούν και το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού το οποίο δεν ανιχνεύτηκε από τα μηχανήματα x-rays της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο κατά πληροφορίες είχε περάσει όχι μία, αλλά τρεις φορές ο συνοδός φρουρός του κ. Παπαδήμου. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ποσότητα εκρηκτικών μικρότερη των 30 γραμμαρίων, που δεν είναι ανιχνεύσιμη η οποία είχε τοποθετηθεί σε σκαμμένο βιβλίο και τα καλώδια είχαν μπει με δεξιοτεχνία προκειμένου να μην εντοπιστούν από τα μηχανήματα. Οι αναλυτές της ΔΑΕΕΒ, εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε από το ίδιο πρόσωπο που έφτιαξε τις βόμβες που εστάλησαν στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Εντωμεταξύ, το βάρος της αστυνομίας πέφτει τώρα στον έλεγχο για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων τρομοδεμάτων. Δεκάδες αστυνομικοί μαζί με υπαλλήλους των ΕΛΤΑ από χθες ήδη τσεκάρουν έναν προς έναν, στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι, τους φακέλους που είχαν ως παραλήπτες πολιτικούς, δικαστικούς, επιχειρηματίες και άλλα δημόσια πρόσωπα.

 

Η στιγμή που μπαίνει στο ασθενοφόρο

Εδώ στην φωτογραφία-ντοκουμέντο ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρεται τραυματισμένος στο ασθενοφόρο. Την δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών:

Πηγή: iefimerida.gr