Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 21:01
Τοπικά

Τριγμοί στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας μετά την κατακραυγή για απόρριψη της δωρεάς






Τριγμούς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας προκάλεσε η πανελλαδική κατακραυγή που δέχθηκε η Ενωση με αφορμή ανακοίνωσή της με την οποία έκλεινε την «πόρτα» στο ίδρυμα Μποδοσάκη, που ήθελε να προχωρήσει σε δωρεά για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών στα Γυμνάσια. «Πραγματικά ίσως και να ήταν άστοχη η ανακοίνωσή μας αυτή» παραδέχθηκε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και μέλος της ΔΑΚΕ (παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ.) Μαρία Γιαννουλή τρεις ημέρες μετά και εφόσον το θέμα έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις. Ωστόσο η απόφαση δεν αλλάζει, καθώς το διοικητικό συμβούλιο διχάζεται. Στην αρχική απόφαση εμμένουν τα μισά σχεδόν μέλη του διοικητικού συμβουλίου που θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανοίξει καμία «κερκόπορτα» σε ιδιώτες στα δημόσια σχολεία, σε αντίθεση με τρία μέλη της ΔΑΚΕ που θα ψήφιζαν θετικά υπέρ της αποδοχής εντέλει της δωρεάς.

Την τριήμερη σιωπή της για το ζήτημα της απόρριψης της δωρεάς του ιδρύματος Μποδοσάκη από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας «έσπασε» χθες η πρόεδρος της Ενωσης Μαρία Γιαννουλή. «Το θέμα πήρε πολύ μεγάλη διάσταση που κανείς δεν περίμενε. Πρόθεσή μας ήταν να επισημάνουμε ότι ο εξοπλισμός των εργαστηρίων και των σχολείων είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Για το ζήτημα των δωρεών θα πρέπει να πω ότι κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας δεν είναι αντίθετα όταν αυτές προέρχονται από κοινωφελή ιδρύματα. Πάντα γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όσο η Πολιτεία είναι απούσα. Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει διείσδυση και των εταιρειών στα σχολεία προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους», σημείωσε η κ. Γιαννουλή.

Όπως εξήγησε η ίδια, συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για την ανάκληση της απόφασης και την αποδοχή της δωρεάς. «Ζήτησα να επαναδιατυπώσουμε τη θέση μας με μεγαλύτερη σαφήνεια. Για το θέμα όμως υπήρχε ισοψηφία και εγώ δεν έκανα χρήση της ενισχυμένης ψήφου της προέδρου. Η ΕΛΜΕ δεν μπορεί να αλλάξει την απόφασή της, στην οποία εμμένουν κάποια μέλη. Πραγματικά όμως ίσως και να ήταν άστοχη η απόφασή μας αυτή. Ομόφωνη μεν, αλλά άστοχη», δήλωσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι εξαιτίας της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ, 13 Γυμνάσια του Βόλου που μολονότι έχουν ανάγκες δεν υπέβαλαν αίτημα δωρεάς στο ιδρυμα Μποδοσάκη, η κ. Γιαννουλή είπε: «Εμείς βγάλαμε μία ανακοίνωση. Από εκεί και πέρα τα σχολεία αποφασίζουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

Υπέρ της απόφασης της ΕΛΜΕ πήρε θέση με νέα δήλωσή της η γενική γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη.

«Απορώ γιατί ένα μήνα μετά υπήρξε μία οργανωμένη κινητοποίηση ΜΜΕ από Αθήνα. Γιατί γίνεται αυτό; Θέλουν κάποιον να διαφημίσουν; Υπάρχει άλλη σκοπιμότητα;

Εμείς δεν θέλουμε κανένα εξωθεσμικό όργανο να υποκαθιστά την ευθύνη που έχει το κράτος απέναντι στα ελληνικά σχολεία και να μην ανοίξει «κερκόπορτα» που θα παρέμβει στο εκπαιδευτικό έργο.

Η ανακοίνωση του ιδρύματος Μποδοσάκη ενισχύει τη θέση μας. Μιλά για άτυπη διαδικασία, μία διαδικασία δηλαδή που δεν περνά μέσα από το Υπουργείο, αλλά μέσω των ΕΚΦΕ. Ζητά στοιχεία για ελλείψεις στα εργαστήρια φυσικών εργαστηρίων. Δεν μπορεί ο κάθε μη θεσμικός παράγοντας να έχει στα χέρια του στοιχεία των σχολείων. Θα μπορούσε η διαδικασία να έχει γίνει μέσα από το Υπουργείο. Η θέση μας ήταν ομόφωνη. Και ασχέτως σε ποια παράταξη ανήκει ο καθένας, οφείλουμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις του κλάδου μας όπως αυτές διατυπώνονται», δήλωσε η κ. Τσιτούμη.