Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:00
Τοπικά

Τρεις νέες συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ για τη Μαγνησία






Η ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Ξηριά, η μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο Σκοπέλου και Γλώσσας καθώς και ο καθαρισμός υδατορεμάτων στη Μαγνησία, είναι τα αντικείμενα τριών νέων συμβάσεων συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ που υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Όπως εξήγησε ο κ. Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει να εκτελεί έργα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ενώ στη Μαγνησία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ.


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΟΝ ΞΗΡΙΑ
Αναλυτικότερα, το έργο «Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου Ξηριά (τμήμα Χ.Θ. 0+350 έως Χ.Θ. 2+2000)» αρχικού προϋπολογισμού 980.000 ευρώ, αφορά τις εργασίες εκείνες που είναι απαραίτητες για την ασφαλτόστρωση των οδών και την διαχείριση των ομβρίων υδάτων από τις παρόχθιες οδούς καθώς και συμπληρωματικές εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης χειμάρρου Ξηριά και την αντικατάσταση παλαιάς κατεστραμμένης ξύλινης πεζογέφυρας με νέα μεταλλική πεζογέφυρα.
Η ασφαλτόστρωση των οδών γίνεται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδοστρώματος από την χρήση βαρέων οχημάτων για την κατασκευή των πασσάλων στις όχθες του χειμάρρου ενώ παράλληλα γίνονται και οι απαραίτητες επεμβάσεις για την διαχείριση των ομβρίων υδάτων στις παρόχθιες οδούς και η αποκατάσταση του πρασίνου. Η ξύλινη πεζογέφυρα αντικαθίσταται με νέα, καθώς η παλιά παρουσιάζει εκτεταμένες καταστροφές από φωτιά αλλά και στρέβλωση του φορέα της. Γίνονται εργασίες υδραυλικής διατομής και παράλληλα συμπληρώνονται οι πλάκες του πυθμένα και τα εκατέρωθεν τοιχία για την εξομάλυνση της ροής του χειμάρρου.
Επισημαίνεται ότι οι νέες εργασίες δεν θα επηρεάσουν τις εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί, αλλά θα ολοκληρώσουν το συνολικό αντιπλημμυρικό έργο στο χείμαρρο Ξηριά.


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΩΝ
Με τη σύμβαση του έργου «Καθαρισμός υδατορεμάτων Π.Ε. Μαγνησίας Έτους 2015» αρχικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός υδατορεμάτων της Π.Ε. Μαγνησίας, για την καλύτερη παροχέτευση των νερών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Ειδικότερα προβλέπεται να γίνει εκτενής καθαρισμός στα υδατορέματα του Κραυσίδωνα και του Αναύρου σε μήκος 1.500μ και 1.200μ αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ο καθαρισμός της αποστραγγιστικής τάφρου Αγίας Τριάδος Σούρπης, σε μήκος 2.000μ. Θα απομακρυνθούν απορρίμματα, μπάζα και βλάστηση που μειώνουν την παροχετευτική ικανότητά των εν λόγω υδατορεμάτων.


ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Μετά τις έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις που επικράτησαν στον νησί της Σκοπέλου, την Τρίτη 22-09-2015 και την Τετάρτη 23-09-2015 και συγκεκριμένα μεταξύ του κόμβου “Πετράκι” και του κόμβου “Λιμνονάρι” , προκλήθηκαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα σε μήκος περίπου 1 χλμ, ενώ σε τμήμα της οδού Σκοπέλου-Γλώσσας έχει καταστραφεί ο δρόμος ολοσχερώς (έχει κοπεί το οδόστρωμα σε μήκος 50μ και έχει βυθιστεί σε βάθος περίπου 25μ).
Η μελέτη του θέματος, η σύμβαση της οποίας υπεγράφη σήμερα με προϋπολογισμό 15.000 ευρώ, θα προτείνει τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης και αποκατάστασης της ως άνω περιοχής.


Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μετά την υπογραφή των τριών συμβάσεων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Σε μια δύσκολη περίοδο εμείς συνεχίζουμε να υπογράφουμε συμβάσεις, να κάνουμε έργα και να δίνουμε θέσεις εργασίας και χρήματα στην πραγματική οικονομία.
Η μία σύμβαση αφορά το αντιπλημμυρικό έργο στον Ξηριά, το οποίο ολοκληρώνουμε και ταυτόχρονα χωρίς να έχουμε σχετική υποχρέωση, ασφαλτοστρώνουμε και τους δρόμους στην περιοχή. Θα παρακαλούσαμε όμως και την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου να φέρει το όριο της απαλλοτρίωσης στην πραγματική κατάσταση γιατί ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 980.000 ευρώ.
Υπογράψαμε επίσης και τις μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ξεκαθαρίζω ότι το έργο της Σκοπέλου, δεν είναι έργο της Περιφέρειας. Είναι έργο του Υπουργείου. Η Περιφέρεια έχει μόνο τη συντήρηση και όχι την κατασκευή ή την αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων ρηγμάτων. Παρ’ όλα αυτά εμείς ερχόμαστε και στεκόμαστε με μεγαλύτερο σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και να γνωρίζουμε τι ο καθένας μπορεί να κάνει και τι πρέπει να κάνει. Και πραγματικά ζητώ τη συνέργεια των βουλευτών να παρέμβουν προς το Υπουργείο. Είχα συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και συμφώνησε για χρηματοδότηση από το υπουργείο.
Η τρίτη σύμβαση είναι εξίσου σημαντική ενόψει του χειμώνα με τον καθαρισμό υδατορεμάτων. Θα καθαριστούν διάφορα σημεία, όπως στον Κραυσίδωνα, στη Σούρπη και σε άλλες περιοχές. Καλό είναι όμως οι συνάνθρωποί μας να προσέχουν και να μην μπαζώνουν τα ρέματα, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να κάνουμε τέτοιες εργασίες.
Θέλω τέλος να σημειώσω μία ακόμη εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης το έργου που αφορά το τμήμα του δρόμου Βόλου – Λάρισας στο ύψος του ΠΕΒ μήκους 3 χιλιομέτρων.
Είναι ένα έργο μεγάλο και οφείλω να υπενθυμίσω σ’ εκείνους που αναρωτιούνται τι κάνουμε στη Μαγνησία, ότι στην περιοχή έχουμε υλοποιήσει έργα προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, από 01-01-2011. Το θέμα εφεξής είναι να ενεργοποιηθούν και οι τοπικοί φορείς αλλά και να είναι αξιόπιστοι, ώστε να συνεχίσουμε παραγωγικά και στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.»
Παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Κοπάνας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κίτσιος, Λιούπης, Ιγγλέσης και Χατζόπουλος – εντεταλμένος σύμβουλος για αγροτικά θέματα.