Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία Αίγινας: Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου






Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει τελεσίδικα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το αν θα προφυλακιστεί ή θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου της τραγωδίας στην Αίγινα.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι επιβεβλημένη κατά τον νόμο, μετά την διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, που είχε ως αποτέλεσμα να αφεθεί ο κατηγορούμενος ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας στο στενό της Μονής στην Αίγινα, που στοίχισε την ζωή σε τέσσερις ανθρώπους θα απασχολήσει και την Βουλή, δεδομένου ότι 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους, ζητούν από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα να απαντήσει για τις «τρεις ώρες ακατανόητης απουσίας» του Λιμενικού σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη και τη διασφάλιση των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων.

Ζητούν, επίσης, απαντήσεις για τους όρους κάτω από τους οποίους ανανεώθηκε το δίπλωμα του 77χρονου ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ ερωτούν αν είναι συνηθισμένη η μετάβαση του ίδιου του υπ. Ναυτιλίας στην Αίγινα «και μάλιστα με ταχύτητα εντυπωσιακή σε σχέση με την παρέμβαση του Λιμενικού».

Παράλληλα, ο συνήγορος της οικογένειας της 5χρονης που πνίγηκε μαζί με τον 44χρονο πατέρα της στην τραγωδία, Αλέξης Κούγιας, ζητά από την ανακρίτρια να προβεί σε σειρά πράξεων για να προστατευθούν τα αποδεικτικά στοιχεία από τυχόν αλλοιώσεις ή παρεμβάσεις.

 

Αποκαλύψεις για τον γιατρό που ανανέωσε το δίπλωμα του 77χρονου

Η τραγωδία της Αίγινας έγινε αφορμή για αποκαλύψεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ανανεώνονται άδειες (ταχυπλόων ή ΙΧ) σε υπερήλικες με προβλήματα υγείας, από επίορκους γιατρούς.

Ο πνευμονολόγος με ιατρείο στους Αμπελόκηπους, που ανανέωσε το 2014 δίπλωμα του Θρασύβουλου Λυκουρέζου, του 77χρονου χειριστή που σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα, αποκαλύπτεται ότι κάνει αυτή την «δουλειά» εξ αποστάσεως με μόλις… 10 ευρώ.

Ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου, στην απολογία του υποστήριξε ότι πάσχει από: «Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια» Επίσης ότι λαμβάνει «χρονίως φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιώ μηχάνημα ύπνου με παράλληλη χρήση οξυγόνου σε παροχή 3 λίτρα ανά λεπτό, κατά τις ώρες ύπνου από τριετίας» και πως «η καθημερινή χρήση των παραπάνω είναι απαραίτητη» για την επιβίωσή του.

Κι όμως σε έναν άνθρωπο με τέτοια προβλήματα υγείας, βρέθηκε γιατρός να του ανανεώσει το δίπλωμα, το 2014.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ανακάλυψε τον εν λόγω γιατρό και ζήτησε εξηγήσεις. «Δεν θυμάμαι να του έχω δώσει εγώ άδεια» υποστήριξε. Πρόσθεσε πως «αν είχε τεράστια προβλήματα δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει χαρτί», ότι μπορεί να του το έδωσε η… γραμματέας του και πως ο 77χρονος «μπορεί να πλαστογράφησε την υπογραφή μου και τη σφραγίδα μου…».
Ωστόσο, ο ίδιος γιατρός σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία, έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να ανανεώσει διπλώματα υπερηλίκων, εξ… αποστάσεως με αμοιβή μόλις 10 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr