Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγικό εργατικό δυστύχημα στην Ικαρία: Δύο άντρες διαμελίστηκαν από μηχάνημα






Δύο εργάτες έπεσαν νεκροί στον Εύδηλο Ικαρίας, σε εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 10.20 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή Μαυριάνου, στη Δημοτική Κοινότητα Αμάλου.

Πρόκειται για 59χρονο και 54χρονο, οι οποίο εργάζονταν στη διάνοιξη του δρόμου Κάλαμος-Νας, με τη χρήση σπαστήρα και σκαπτικού μηχανήματος. Κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες, ο ένας από τους δύο πιάστηκε στα ρουλεμάν του μηχανήματος και παγιδεύτηκε σε αυτό, ενώ ο δεύτερος είχε την ίδια κατάληξη όταν επιχείρησε να βοηθήσει τον συνάδελφό του.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, που ερευνά τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος, και οι δύο εργάτες διαμελίστηκαν και ανασύρθηκαν από τους πυροσβέστες και το ΕΚΑΒ που έφτασαν στην περιοχή.

Από την ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος ενός 40χρονου κι ενός 52χρονου, υπευθύνων του εργοταξίου, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργαζόμενοι, πρέπει να βγουν στο φώς. Τόσο για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών, όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, όσο και για τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν οι έρευνες, ώστε να αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμα εργαλεία για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Η αποψίλωση από προσωπικό και ουσιαστικά η παράλυση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας, που στερεί τους χώρους δουλειάς, από ουσιαστικούς ελέγχους, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα (μαζί με την πρόσφατη τραγωδία) θρηνούμε τέσσερις συναδέλφους, που έχασαν τη ζωή τους πάνω στη δουλειά στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ικαρίας-Φούρνων σε ανακοίνωσή του τονίζει πως ο δρόμος Κάλαμος-Νας που θα έδινε πνοή στη ζωή των κατοίκων της Β.Δ Ικαρίας, καρκινοβατεί η αποπεράτωσή του εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μιλά για «βαρύ φόρο αίματος εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων από την υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας» καθώς και έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια. Και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «τα συνεχόμενα εργατικά δυστυχήματα στο νησί της Ικαρίας, στο νομό Σάμου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, παύουν να είναι πια σύμπτωση!».