Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέχουν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες δέκα μέρες πριν το Eurogroup






Σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση και του τελευταίου προαπαιτούμενου που εκκρεμεί έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ώστε σε 10 μέρες από σήμερα να μην υπάρχουν παρατράγουδα τουλάχιστον για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

Στο θέμα φάνηκε να επιμένει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ. «Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή καλή θέληση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στη συζήτηση ώστε να υπάρξει συναίνεση στις 15 Ιουνίου. Η καλύτερη συνεισφορά της Ελλάδος σε αυτή τη συζήτηση είναι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων, κάτι που συνιστά κλειδί» είπε ο κ. Στράουχ πετώντας την μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες σε ανοικτή γραμμή με τον επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο με στόχο να κυλήσουν με θετικό πρόσημο οι δύο συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) που αναμένονται αύριο το απόγευμα (με τηλεδιάσκεψη) και στις 8 Ιουνίου με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα προαπαιτούμενα στα οποία υπάρχουν ακόμη μικρές οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

-H παροχή από ελληνικής πλευράς νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και λεπτομερών ποσοτικών στοιχείων για τον αν οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναδιανεμητικό αντίκτυπο.

-Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018. Με το ζήτημα αυτό σχετίζεται η επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κυβέρνηση ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «υποσχέθηκε κατάργηση των προνομίων τους αλλά δεν έκανε τίποτα». Πέρα από την αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θόδωρος Βενιάμης. Ο τελευταίος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση του κ. Σόιμπλε καταλογίζοντας του ότι «αγνοεί» το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία.

-Εκκρεμεί επίσης ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες (δηλαδή τις μειώσεις) που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν.

-Για το Ελληνικό εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός σύνθετου προαπαιτούμενου που περιλαμβάνει: την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών Καζίνο στην Αττική και τον ορισμό ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές.

-Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύει ένα εξαμηνιαίο δελτίο τιμών (κάθε Μάιο και Νοέμβριο) για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

-Στο πλαίσιο του Νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκκρεμεί ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας που θα ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας.

-Εκκρεμούν επίσης ενέργειες για τα οικονομικά της ΔΕΗ καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Εκκρεμεί, τέλος, μια υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των χωροταξικών σχεδίων.

 

 

Πηγή: protothema.gr