Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 10:11
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού και οι επιλογές Δραγασάκη-Κουβέλη






Με μόλις τέσσερις τροποποιήσεις, μία αλλαγή-στα ήδη υπάρχοντα χαρτοφυλάκια- και τη δημιουργία ενός καινούργιου στο Πολιτισμού επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών για να απορροφηθούν οι κραδασμοί και να καλύψει τα κενά.

Σε μια χρονική στιγμή με ανοιχτά όλα τα «μέτωπα», από τη διαπραγμάτευση μέχρι τα εθνικά ζητήματα αλλά και τη Novartis, ήταν αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε ριζικό ανασχηματισμό, αλλά σε αντικαταστάσεις ειδικά στις θέσεις του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου μετά την σκανδαλώδη είσπραξη του επιδόματος ενοικίου.
Μάλιστα αν ο πρωθυπουργός προχωρούσε σε μία κίνηση ;δομικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα πέρα από όλες τις άλλες παρενέργειες που θα είχε, θα πυροδοτούσε και τα εκλογικά σενάρια. Εξ’ αυτού του λόγου προκρίθηκε η λύση των ελάχιστων παρεμβάσεων.

 «Τρίτος πόλος» ο Δραγασάκης

Το παρασκήνιο των συνεννοήσεων τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε πλούσιο, ενώ ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι παρασκηνιακές διεργασίες με το που άρχισαν να σηκώνονται τα τηλέφωνα.

Αδιαμφισβήτητα, κεντρικό πρόσωπο αυτού του ανασχηματισμού ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διατηρώντας και την αντιπροεδρεία αναβαθμίστηκε με την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από εισήγηση του πρωθυπουργού. Το σημαίνον στέλεχος της Αριστεράς καθίσταται πλέον πανίσχυρο. Καλείται να τρέξει μεταξύ άλλων και το project των επενδύσεων που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα των μνημονίων.

Ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή, το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης θα αποτελεί πια τον τρίτο πόλο μαζί με το υπουργείο Οικονομικών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και το Μαξίμου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Και κατά πληροφορίες του iefimerida αρκετοί εντός της κυβέρνησης δεν έκρυψαν τον…προβληματισμό τους.!

Το τηλεφώνημα στον Κουβέλη

Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, που κατά πολλούς ήταν «ηλεκτρική καρέκλα» απετέλεσε τη μεγάλη έκπληξη. Ο κ. Τσίπρας ενέδωσε στην υπουργοποίηση του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς (που για ένα διάστημα ως πρόεδρος τη ΔΗΜΑΡ συμπορεύτηκε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεχόταν όλες αυτές τις ημερές εισηγήσεις για την αξιοποίηση του κ. Κουβέλη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την υπουργοποίησή του με την προσπάθεια του Μαξίμου να διεμβολίσει αλλά και να προχωρήσει σε άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστερά, την ώρα που είναι έντονες οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής.

Το sms Ξυδάκη

Στο μεταξύ, οι φήμες οργίαζαν ότι τη θέση Βίτσα στο Άμυνας αναλαμβάνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, στο πρόσωπο του οποίου αρκετοί έβλεπαν ότι συγκεντρώνει τα προσόντα.

Με δεδομένο πάντως ότι ο ίδιος δεν έδειχνε να επιθυμεί κάτι τέτοιο, φρόντισε να αποστείλει σχετικό … sms στην ηγεσία του Μαξίμου στέλνοντας σήμα ότι θα ήταν καλό να μη συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό.!

Μάχη για τις εσωκομματικές ισορροπίες 

Ως βαλβίδα εκτόνωσης, ειδικά, για τους «53»λειτούργησε η ανάληψη των καθηκόντων στο Μεταναστευτικής πολιτικής από ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δημήτρη Βίτσα. Στο πρόσωπό του, πολλοί έβλεπαν ένα εξισορροπιστή που θα μπορέσει να βάλει τάξη και «τρέξει» όπως λένε το υπουργείο, ενώ από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Συν τοις άλλοις, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα έχει εκπροσώπηση και δια της βουλευτού Ιωαννίνων κας Μερόπης Τζούφη (αυτό τουλάχιστον λέγεται στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), η οποία ανήκει στην πτέρυγα των «53» και ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Παιδεία.

Χαρτοφυλάκιο παρά…την Κονιόρδου ο Στρατής

Καθόλου τυχαία ,τέλος, το Μαξίμου έσπευσε να ενισχύσει το υπουργείο πολιτισμού με την υπουργοποίηση του Κωσταντίνου Στρατή. Ο κ. Στρατής έχει θητεύσει στο πλευρό του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά (ως διευθυντής του) ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να συνδέσουν την αναβάθμισή του, στον απόηχο της διοικητικής ανεπάρκειας που καταλογίζουν αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ στην κα Κονιόρδου.

Πηγή: iefimerida.gr