Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 11:27
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ναυάγιο του υπουργείου Ναυτιλίας -Το πλοίο του EMSA ήταν μεγάλο για τη Σαλαμίνα!






Δεν έχουν τέλος οι δικαιολογίες από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να καλύψει τις καθυστερήσεις, τις αβλεψίες, τις τραγικές δηλώσεις («γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;») και να αποκρύψει μια οικολογική καταστροφή με τραγικές συνέπειες για τον Σαρωνικό, και ειδικά για τις ακτές της Αττικής.

Μετά τα όσα είπε το πρωί της Πέμπτης ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι δηλαδή «δεν ζητήσαμε βοήθεια την Τρίτη γιατί η πετρελαιοκηλίδα την Κυριακή δεν φαινόταν κάπου αλλού παρά μόνο στη Σαλαμίνα»(!), ήρθε η σειρά του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος ανέφερε ότι ο λόγος που η κυβέρνηση ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) την Τρίτη και όχι την Κυριακή ήταν γιατί τα λιμανάκια της Σαλαμίνας ήταν… μικρά και δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει εκεί το πλοίο του EMSA.

Περιγράφοντας τις κινήσεις του υπουργείου Ναυτιλίας μετά το ναυάγιο, ο κ. Σαντορινιός είπε στο ΠρακτορείοFM, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:

«Η κηλίδα πηγαίνει στη Σαλαμίνα, όπου υπάρχουν λιμανάκια. Στα λιμανάκια ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει. Και για πρώτη φορά βλέπουμε την κηλίδα να έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι. Την Τρίτη το βράδυ καλούμε το σκάφος του EMSA, αφού προηγουμένως από τη Δευτέρα γνωρίζαμε ότι βρισκόταν σε αποστολή».

Κουρουμπλής: Αργήσαμε να ζητήσουμε βοήθεια -Επειδή την Κυριακή η πετρελαιοκηλίδα ήταν στη Σαλαμίνα

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι «κάναμε το αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου (την Τρίτη) γιατί τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας. Την Τρίτη είχαμε την πρώτη κηλίδα να φαίνεται ότι πάει στον Πειραιά, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φαινόταν την Κυριακή τέτοιο πράγμα, δεν φαινόταν».

Με αυτή τη δήλωση προσπάθησε να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις των κυβερνητικών αντιδράσεων τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφική ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Σαρωνικού.

Ο ίδιος επέμεινε στην αρχική δικαιολογία πως το ατύχημα έγινε νύχτα. «Πρώτη ατυχία για όλους μας ήταν ότι έγινε νύχτα το ατύχημα με το δεξαμενόπλοιο», είπε και συμπλήρωσε πως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει καμία ενέργεια τότε.

Πηγή:  iefimerida.gr