Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:01
Ελλάδα

Το κρυφό σχέδιο για το ασφαλιστικό






Σε κοινό μέτωπο κάλεσε ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς για να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή και τα σχέδια ισοδύναμων μέτρων στον αέρα αφού δεν έχουν εγκριθεί από τους δανειστές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευση δήλωσαν ότι δεν θα γίνουν συνένοχοι στο «έγκλημα» την ώρα που αντιμετώπιζαν την επίθεση του πρωθυπουργού ότι υπήρξαν (συνένοχοι) ψηφίζοντας τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου ενώ  ειδικά η ΝΔ και η δημοκρατική συμπαράταξη δέχτηκαν κριτική ότι από το 2011 ,έχουν μειώσει 11 φορές τις συντάξεις  οι οποίες κατέγραψαν  απώλειες συνολικά έως 40%.

Πάντως το διακύβευμα είναι περιορισμένο αφού όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του, στόχος είναι η βιώσιμη προοπτική του ασφαλιστικού εντός των δεσμεύσεων της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη έχουν ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2016 με στόχο την εξοικονόμηση  1,8 δισ ευρώ.

Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό  έχουν εγγραφεί  μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό, από τα οποία τα  538,5 εκατ.  αφορούν μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα και 187,7 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα  688 εκατ. ευρώ είναι άγνωστο πως θα καλυφθούν.  Αν δεν εγκριθεί η πρόταση που θέτει μετ΄επιτάσεως η κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών , τότε  η μείωση των δαπανών θα καλυφθεί από την περικοπή των κύριων συντάξεων κλιμακωτά 3%-20% μέσω του επανυπολογισμού τους ενώ σίγουρη θεωρείται και η συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 200 ευρώ . Ο τρόπος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Μπορεί οι μειώσεις να επιτευχθούν μέσω του νέου ενιαίου κανονισμού ή μέσω της επιβολής πλαφόν καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που κανονικά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο έχει ήδη ψηφιστεί νόμος που επιβάλει τη χορήγηση μόνο της αναλογικής σύνταξης 250-300 ευρώ στους δικαιούχους των κατωτάτων ορίων έως ότου συμπληρώσουν την ηλικία των 67 ετών ενώ με τη διεύρυνση της εφαρμογής του νόμου 3863/2010 για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τη 1/9/2015, θα επέλθουν μικρές η μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί και επιπλέον έσοδα ύψους 1,1 δισ ευρώ για τη διετία  2015 – 2016. Η εξοικονόμηση προέρχεται από μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται και από άλλα που θα εφαρμοστούν το 2016.

Ειδικότερα: από την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις προκύπτει εξοικονόμηση 710 εκ ευρώ, από την αύξηση των ορίων ηλικίας εξοικονομούνται 86,9 εκ ευρώ , από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ 102 εκ. ευρώ  ενώ από τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% από το Μάρτιο του 2016, η δαπάνη θα περιοριστεί κατά 223 εκ ευρώ.

Στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, ο κ. Τσίπρας  ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση ώστε να πειστούν οι δανειστές ότι με την αύξηση των εισφορών και την ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας τους, μπορεί να αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προτείνει:

-Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τις κύριες συντάξεις  και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (0,50 για τους εργοδότες και 0,50 για τους εργαζόμενους) για τις επικουρικές συντάξεις.

– Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας που φθάνει τα 40 δισ ευρώ, μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι υπέρ του ασφαλιστικού.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τους υπό κατάργηση κοινωνικούς πόρους που ενισχύουν προνομιακά ορισμένα ταμεία  σε ενιαίο πόρο υπέρ του συστήματος ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα κοιτάσματα ορυκτών και υδρογονανθράκων αλλά και από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας που τον τελευταίο έτος έχει ενισχύσει τα έσοδα των ταμείων.