Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:00
Άλλες Ειδήσεις

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να καταστρέφει κύτταρα του στόματος






Κι όμως! Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να καταστρέψει κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, όπως προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει μόδα, ειδικά μεταξύ των νεαρών ατόμων και των γυναικών και μάλιστα πολλοί καπνιστές κατάφεραν με την βοήθειά τους να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο στις  ΗΠΑ, το 2014 2,4 εκατομμύρια έφηβοι ήταν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου .

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες έκαναν πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων σε εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσαν ότι οι τοξικές ουσίες και τα νανοσωματίδια που περιείχε ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου οδήγησαν στο θάνατο 85% των κυττάρων της στοματικής κοιλότητας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων της στοματικής κοιλότητας.

“Ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό οδοντιατρικών ασθενών στις Οδοντιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες έχει χρησιμοποιήσει συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος, γεγονός που δημιουργεί μια επαρκή βάση δεδομένων για μελλοντικές μελέτες επί του θέματος”, επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, Σεν Χου, επίκουρος καθηγητής Στοματικής Βιολογίας και Ιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που θα προβλέπει τα επίπεδα τοξικότητας των προϊόντων ηλεκτρονικού καπνίσματος, ώστε οι χρήστες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι» συμπληρώνει.

 

Πηγή: protothema.gr