Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:07
Κόσμος

Το βίντεο-παρωδία που ετοίμασε ο Ερντογάν για την Αλωση της Πόλης- Ειδικά εφέ και εθνικιστική υστερία (vid)






Με ένα βίντεο μνημείο εθνικιστικής υπερβολής, η τουρκική Προεδρία, δηλαδή ο Ερντογάν… θα γιορτάσουν την 565η επέτειο απο την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το βίντεο ζωντανεύει πολλές ιστορικές προσωπικότητες της Τουρκίας και φτάνει μέχρι τον Ερντογάν. Στο βίντεο, που εντάσσεται και στην προεκλογική στρατηγική του Ερντογάν, βλέπουμε άλογα να καλπάζουν προς την πόλη και να περνάνε πάνω από τη γέφυρα του Βοσπόρου, ενώ ειδικές επιδείξεις και φιέστες ετοιμάζει και ο δήμος της Κωνσταντινούπολης!

Το video είναι διάρκειας 3:50 λεπτών μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η ιστορία οπως την βλέπουν οι τούρκοι εθνικιστές.Ξεκινάει με τους στρατιώτες του Μωχάμετ του Πορθητή να σέρνουν τα καράβια στη στεριά. Στη διάρκειά του, όμως, εμφανίζονται και πολλές σημαντικές μορφές της τουρκικής ιστορίας. Ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ατνάν Μεντερές, ο Τουργκούτ Οζάλ. Και φυσικά η αυλαία κλείνει με τον ίδιο τον Ερντογάν…

Τα τεράστια άλογα των Οθωμανών περνούν τον Βόσπορο καλπάζοντας πάνω στην θάλασσα με μια αισθητική που θυμίζει ταινία με ειδικά εφέ. Και με ένα άλμα περνούν τη θρυλική γέφυρα για να φτάσουν στην Πόλη και να την κατακτήσουν. Και σιγά σιγά, η Κωνσταντινούπολη γίνεται… Ιστανμπούλ. Με τα τζαμιά της και τους σουλτάνους της να παρακολουθούν της επέλαση των Οθωμανών…

Το video συνεχίσει με εικόνες από τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του και ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Κι εκείνος παρακολουθεί εκστασιασμένος τα άλογα των Οθωμανών του Μωάμεθ του Πορθητή να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη. Ο μοναδικός που δεν… βλέπει τον καλπασμό προς την Πόλη είναι φυσικά ο Ερντογάν. Το πλάνο, στο τέλος του video, δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να αποθεώνεται από το πλήθος. Στο επόμενο καρέ, ο Μωάμεθ που μπαίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Και ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων για να εορταστεί η 565η επέτειος από την Άλωση. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει στις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης, με συναυλία σούφι, θα ακολουθήσει το παραδοσιακό γεύμα του ραμαζανιού με τη συμμετοχή επισήμων και φυσικά, στο πρόγραμμα υπάρχει και ειδική επίδειξη οπου θα χρησιμοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα για να εντυπωσιαστεί το πλήθος.

Πηγή: iefimerida.gr