Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 05:33
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το απόλυτο φιάσκο: Χωρίς αντικειμενικές αξίες 2.694 περιοχές της χώρας






Και όμως γίνεται και χειρότερα. Περισσότερες από 2.694 περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν εκτιμητές για να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες.

Για το ένα τέταρτο της χώρας αναζητούνται από το υπουργείο Οικονομικών πιστοποιημένοι εμπειρογνώμονες. Άγνωστο εάν θα υποβληθούν νέες αιτήσεις, όπως άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει το οικονομικό επιτελείο στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι νέες αντικειμενικές αξίες, όταν και εφόσον αυτές διαμορφωθούν, θα αμφισβητηθούν από πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ και οι ίδιοι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για απίστευτη προχειρότητα.

Ξαφνικά λοιπόν και ενώ μέχρι προχθές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διατυμπάνιζε ότι όλα είναι έτοιμα για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης σε όλη της επικράτεια ανακάλυψε ότι δεν καλύπτεται όλη η επικράτεια από εμπειρογνώμονες. Προχωρά σε νέα ανάθεση και ζητά τη σύνταξη εισήγησης για τις τιμές ζώνης κάθε μίας από τις 2.694 Δημοτικές Ενότητες / Κοινότητες χωρίς περιορισμό στον αριθμό των ζωνών.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση, αλλά μπορεί να εμφανίζει και να εκτυπώνει την υποβληθείσα αίτηση όποτε επιθυμεί. Αίτηση μπορεί να υποβληθεί και από τους εκτιμητές που έχουν ήδη κληρωθεί σύμφωνα με το από 19.01.2018 Πρακτικό Δημόσιας Κλήρωσης.

Η δημόσια κλήρωση θα διεξαχθεί από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσία δύο ακόμη υπαλλήλων της ίδιας Διεύθυνσης. Η κλήρωση θα γίνει με κάθε πρόσφορο και αξιόπιστο τρόπο, όπως με χρήση εφαρμογής Η/Υ ή με επιλογή συγκεκριμένου κλήρου. Για τη διενέργεια της δημόσιας κλήρωσης και τα αποτελέσματά της θα συνταχθεί σχετικό πρακτικό, το οποίο υπογράφεται και από τους τρεις παριστάμενους, κατά τα ανωτέρω, υπαλλήλους. Η δημόσια κλήρωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 01.02.2018 και ώρα 12:00 στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης Τ.Κ 18346 Αθήνα) Ορισμένοι εκτιμητές μιλούν ξεκάθαρα για αναξιόπιστα στοιχεία, ενώ οι μεσίτες τονίζουν ότι δεν θα συνδράμουν το σχετικό έργο, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία που είναι εκ του προχείρου.

Όπως αναφέρουν εκτιμητές που συμμετέχουν στη διαδικασία αλλά και όσοι δεν κατέθεσαν αίτηση, είναι ότι οι νέες τιμές ζώνης θα προκύψουν από το… γραφείο. Δηλαδή, θα προσπαθήσουν μέσω τηλεφώνου, σε συμβολαιογράφους και όποιους μεσίτες επιθυμούν, να βγάλουν άκρη. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης τις αγγελίες, αλλά και το μητρώο του υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αυτοψίες. Θα επιχειρηθεί με έναν περίεργο τρόπο να βρουν τις εμπορικές τιμές και να εισηγηθούν στον υπουργό Οικονομικών τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Υπενθυμίζεται ότι ότι αυτές οι αντικειμενικές αξίες, από το τηλέφωνο και το γραφείο, θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.