Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:07
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουσκ σε Τσίπρα: Είμαστε μακριά ακόμη από ένα success story της ελληνικής οικονομίας






Συγκρατημένος, αν και αισιόδοξος, για το κλείσιμο της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Φρόντισε μάλιστα να δείξει πόσο συγκρατημένα νιώθει, λέγοντας: «Βεβαίως, βρισκόμαστε μακριά ακόμα από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία».

Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο Τουσκ είπε: «Έχουμε λίγο καλύτερη διάθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν από αυτή». Σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε αυτό το πλαίσιο, νιώθω πιο αισιόδοξα και ελπίζω και για τους δύο η διάθεση να είναι πιο αισιόδοξη αύριο».

Ο Τουσκ επαίνεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας πως «είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε την απαιτητική αυτή διαδικασία λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε».

Καλά λόγια είχε και για το προσφυγικό. «Η Ελλάδα υπό την ηγεσία σας και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών είναι εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη. Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και για τους πολίτες, σας ευχαριστώ για τις προσπάθειές σας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε: «Ηρθα ως φίλος, η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και αυτό δεν είναι ένα σύνθημα, είναι η αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ζωτικής σημασίας στιγμή και για μεγάλες προκλήσεις στην Ευρώπη, αποφεύγοντας να κάνει κάποια πολύ συγκεκριμένη αναφορά στη διαπραγμάτευση.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για να διατηρήσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για να διατηρήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον αλλά και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των σημαντικών συμφωνιών που είχαμε για τους πρόσφυγες. Είναι εύθραυστη η συμφωνία, αλλά πρέπει να τη διατηρήσουμε».

«Είμαι πεπεισμένος ότι εσείς ως πρόεδρος και όλα τα κράτη-μέλη θα επωμιστούν τις ευθύνες τους για να διατηρήσουν ενωμένη την Ευρώπη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr