Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 05:31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικό βίντεο δείχνει βασανισμό μεταναστών από Έλληνες αστυνομικούς






Eρωτήματα προκαλεί βίντεο που δημοσίευσε τη Δευτέρα (13/11) τουρκική ιστοσελίδα σύμφωνα με την οποία Έλληνες αστυνομικοί στον Έβρο, αφού συνέλαβαν μετανάστες, τους ξυλοκόπησαν άγρια και τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία. Το περιστατικό, σύμφωνα με το πρωτότυπο δημοσίευμα σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια. Στην ίδια περίοδο χρονολογείται και το οπτικοακουστικό υλικό.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα πρόκειται για μία ομάδα μεταναστών από την Υεμένη και την Παλαιστίνη τους οποίους συνέλαβαν Έλληνες αστυνομικοί στον Έβρο.

Αφού τους έγδυσαν, τους ξυλοκόπησαν άγρια και λίγο αργότερα τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω με τα πόδια στην Αδριανούπολη. Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα τους μετανάστες εντόπισαν κάτοικοι χωριού στην Αδριανούπολη και τους μετέφεραν σε ένα καφενείο Αφού τους έδωσαν ρούχα, τους παρείχαν νερό και φαγητό από τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι αργότερα παρέδωσαν τους μετανάστες στην Αστυνομία, ενώ ο συντάκτης επικαλείται τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών και των κατοίκων που τους εντόπισαν και τους περιέθαλψαν.

«Δεν θα πιστέψουμε τι λένε οι Τούρκοι, μπορούν να το διαχειρίζονται όπως θέλουν. Δεν γνωρίζουμε κάτι, και τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν υιοθετούνται από τους Έλληνες Αστυνομικούς σε καμία περίπτωση», δήλωσε  ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης Χρήστος Τουφάκης για το συμβάν.

Ο  Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς δήλωσε ότι: «Αποκλείεται να έχει γίνει κάτι τέτοιο από αστυνομικούς στον Έβρο. Πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα. Δεν το γνωρίζω, αλλά λέω με σιγουριά ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ορεστιάδας, Ηλίας Ακίδης, χαρακτήρισε το περιστατικό «στημένο», επισημαίνοντας πως «Έλληνες αστυνομικοί ποτέ δεν τα κάνουν αυτά, το λέω κατηγορηματικά».

Δικηγόροι από τον Έβρο οι οποίοι ρωτήθηκαν από το ethnos.gr για το περιστατικό τόνιζαν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας και το βίντεο είναι «fake».

Όπως έλεγαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους περιστατικά βιαιοπραγίες κατά μεταναστών. Οι Έλληνες αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στα σύνορα είναι αρκετά καλά εκπαιδευμένοι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βίντεο είναι ψεύτικο γιατί δείχνει τους μετανάστες να κάθονται γυμνοί και ακριβώς από πίσω τους να πίνουν αμέριμνα καφέ θαμώνες της περιοχής του Έβρου. Στο πλαίσιο αυτό οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιοχής δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια.