Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 11:52
Τοπικά

Ο Βόλος τίμησε μεγαλοπρεπώς τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο






Μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας, έστειλε την Κυριακή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος στο πλαίσιο του γιορτινού χαιρετισμού που απηύθυνε από το βήμα της εξέδρας που στήθηκε στην παραλία της πόλης, για τον εορτασμό του Πολιούχου του Βόλου, Αγίου Νικολάου.

Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθος κόσμου που συνέρρευσε από το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ναό, ο Πολιούχος του Βόλου, Αγιος Νικόλαος, τιμήθηκε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα.

Στο Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία.

Τα τραγικά γεγονότα κυριάρχησαν στον καθιερωμένο γιορτινό χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Ιγνάτιος. Ο πόλεμος στη Συρία και το προσφυγικό κύμα ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη και πολλές φορές βρίσκουν τραγικό θάνατο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ο θρησκευτικός φανατισμός που αρχίζει να φουντώνει και τα τύμπανα του πολέμου που χτυπούν πιο δυνατά, ήταν τα γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών.

«Ο Αγιος Νικόλαος, είναι ο Αγιος των θαλασσών, των ανθρώπων της θάλασσας. Δεν θέλω να στερήσω τη χαρά των ψυχών μας. Αλλά στρέφω το νου μου στο Αιγαίο και σε όλη τη Μεσόγειο, όπου όλο τον τελευταίο καιρό βιώνουμε τραγικά γεγονότα, που στον 21ο αιώνα στιγματίζουν τον πολιτισμό μας, σφραγίζουν την εποχή μας και μας φέρνουν όλους μπροστά σε μεγάλα ερωτήματα για την ευθύνη του καθενός και την πορεία μας από εδώ και πέρα.

Θέλω να μνημονεύσω αυτούς, που αναζητώντας μία λύση στο πρόβλημα του πολέμου εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και χάνουν τη ζωή τους στα κύματα της θάλασσας που πλημμυρίζει από απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Θέλω να μνημονεύσω με έπαινο τα παιδιά μας του λιμενικού σώματος που με ηρωισμό, με αυτοθυσία, υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και σώζουν καθημερινά ανθρώπους, αλλά και τους συμπατριώτες μας στα νησιά. Ολος ο κόσμος θαύμασε και θαυμάζει πώς αυτός ο λαός που βιώνει μια κρίση μοναδική στην εποχή μας, εντούτοις συμπαραστέκεται σε όσους έρχονται να ζητήσουν άσυλο. Χαρακτηριστικές οι σκηνές που βιώνουν στα νησιά μας οι άνθρωποι που είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή να υποδεχθούν, να σώσουν, να περιθάλψουν, να σκεπάσουν, να δώσουν ένα κομμάτι ψωμί, να δώσουν την ψυχή τους σε αυτούς που περιμένουν έλεος που ψάχνουν για μια καινούρια πατρίδα.

Την ίδια ώρα να σκεφτούμε ότι το όνομα Χριστιανός είναι και πάλι αιτία μαρτυρίου. Πώς μπορεί κανείς αυτό να το δεχθεί; Πιστέψαμε προς στιγμή ότι είχαμε βρει το δρόμο της ειρήνης και να που ο θρησκευτικός φανατισμός ξαναφέρνει και πάλι το μαρτύριο», ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος.

Παράλληλα εξήρε τους πολίτες του Βόλου, αλλά και τους τοπικούς φορείς, που όλοι μαζί δημιούργησαν ένα δίχτυ αλληλεγγύης για όσους έχουν ανάγκη σε αυτές τις ημέρες της κρίσης.l\

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ