Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 07:06
Θεσσαλία

Τον Μάιο του 2018 το νέο outlet της Λάρισας






Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse και όχι η McArthurGlen γνωστή από το εκπτωτικό χωριό στην Αθήνα, θα επιχειρήσει να ανατάξει το εγκαταλειμμένο «Pantheon Plaza» στη Λάρισα και να το μετατρέψει σε εκπτωτικό κέντρο. Οι εργασίες για τις απαραίτητες µετατροπές αναμένεται να αρχίσουν το φθινόπωρο µε ορίζοντα λειτουργίας του νέου καταναλωτικού πολυχώρου το 2018.

«Είναι ο µοναδικός τρόπος για να γίνει το restart στο mall που από την αρχή της λειτουργίας του είχε προβλήµατα, παρά το γεγονός ότι υποστηριζόταν από δύο ισχυρά ονόµατα της διεθνούς αγοράς ακινήτων, της επενδυτικής Rockspring και της Sonae Sierra», αναφέρουν πηγές της αγοράς. Οι ισχυροί µέτοχοι και η διαφύλαξη του κύρους τους είναι και οι βασικές αιτίες για τις προσπάθειες επανεκκίνησης, µε την αποχώρηση ωστόσο του ενός εκ των δύο, της επενδυτικής Rockspring, η οποία µε αυτό τον τρόπο λέει και το οριστικό αντίο στην Ελλάδα, έχοντας µάλιστα υποστεί σηµαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια από τις επενδύσεις της στη χώρα µας.

Ο όµιλος, µε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 7,7 δισ. ευρώ σε ακίνητα σε 12 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες -πάνω από το ήµισυ αφορούν τις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας (37,8%) και της Γερµανίας (29,3%)- ήταν από τους πρώτους ξένους επενδυτές που επένδυσαν στο εγχώριο real estate στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επενδύοντας στην άνθηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, αγοράζοντας ακριβά και πουλώντας, µέσα στην κρίση, φθηνά.

Το 2014 µάλιστα η Rockspring πραγµατοποίησε µαζί µε την έτερη ιδιοκτήτρια Henderson το πρώτο deal στην ελληνική αγορά για την πώληση ενός προβληµατικού χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Grivalia Properties AEEAΠ, ενώ τώρα πούλησε στην Bluehouse το 50% της συµµετοχής της στο «Pantheon Plaza».

To εν λόγω εµπορικό κέντρο της Θεσσαλίας, µε 120 καταστήµατα αρχικά, είχε κοστίσει 77 εκατ. ευρώ στους δύο επενδυτές, άνοιξε στις αρχές της κρίσης, το 2008, µε 120 καταστήµατα και χτυπήθηκε αλύπητα κατά τη διάρκεια της κρίσης, µε αποτέλεσμα σχεδόν την ερήµωσή του.

Βασικοί λόγοι, σύµφωνα µε τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ήταν η γενικότερη µακροοικονοµική κατάσταση της χώρας σε συνδυασµό µε τις επιπτώσεις από την επιβολή του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων στο λιανεµπόριο και ειδικότερα τις αρνητικές επιδόσεις της τοπικής οικονοµίας της Λάρισας. Το νέο ορόσηµο για την επανεκκίνησή του τίθεται για τον Μάιο του 2018, στόχος που δείχνει εφικτός δεδοµένου ότι δεν χρειάζονται τόσες πολλές εργασίες µετασκευών.

 

 

Πηγή: thessaliaeconomy.gr