Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 07:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα






Με τι συνθήκες θα γίνει η έξοδος των εκδρομέων για το εορταστικό πενθήμερο. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, μέσω του Protagon.gr προβλέπει:

Η περιφορά του Επιταφίου θα αποφύγει το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται να μας επηρεάσει από τα Βαλκάνια; Πόση θα είναι η θερμοκρασία της θάλασσας για τους πιο τολμηρούς που θα θελήσουν να βουτήξουν;

Οι ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι στα πελάγη και η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα θα υπάρχει αραιή συννεφιά ενώ δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.

Πιο αναλυτικά σήμερα Μ. Τετάρτη αλλά και αύριο Μεγάλη Πέμπτη, οπότε κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων για το εορταστικό πενθήμερο – ελέω και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα – ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα με δυτικούς νοτιοδυτικούς ανέμους που δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ στα πελάγη και θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που πρόσκαιρα στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνότερες και υπάρχει μικρή πιθανότητα πάνω από τα ορεινά να βρέξει για λίγο τις μεσημεριανές ώρες.

Κατά τα άλλα η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές στα βόρεια περί τους 20 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές περί τους 21 με 24 βαθμούς, ενώ τις βραδινές ώρες η ψύχρα θα είναι αισθητή κυρίως στα βόρεια. Πάντως όπου και να εκδράμουμε – κυρίως στα ηπειρωτικά – το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή θα έχουμε πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού καθώς στα Βόρεια Βαλκάνια θα δημιουργηθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα Δυτικά τα κεντρικά και τα Βόρεια με τοπικές βροχές.

2. Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τα φαινόμενα πάντως το βράδυ θα σταματήσουν, οπότε και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει χωρίς προβλήματα. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά ενώ οι άνεμοι μόνο στα ανοιχτά του Ιονίου θα ενισχυθούν πρόσκαιρα στα 5 με 6 μπ λόγω του χαμηλού που δημιουργείται στις ακτές της Βορείου Αφρικής και το οποίο θα προκαλέσει μεταφορά σκόνης στα νότια.

Το Μεγάλο Σάββατο θα έχουμε σε γενικές γραμμές βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα με αραιή συννεφιά που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερη και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Εκτός από τις μέγιστες τιμές που θα φτάσουν στα Βόρεια περί τους 21 με 25 βαθμούς και στα υπόλοιπα περί τους 24 με 27 βαθμούς θα ανέβουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Η μεταφορά σκόνης στις νοτιότερες περιοχές θα συνεχιστεί κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας.

Για την Κυριακή του Πάσχα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα ο καιρός θα κυλήσει με αραιή συννεφιά που κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνή και στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα. Οπως μπορούμε να δούμε στο σχετικό χάρτη ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό με δύο κέντρα θα καλύπτει τον Ελληνικό χώρο και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μπ . Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα και δεν αποκλείονται θερμοκρασίες περί τους 30 βαθμούς στη Κρήτη.

Οσοι αυτές τις ημέρες αποφασίσουν να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι καλές θερμοκρασίες υπάρχουν στα νότια και κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου εκεί πάντοτε τα νερά είναι θερμότερα από τις υπόλοιπες περιοχές.

Για μετά το Πάσχα υπάρχουν ενδείξεις για βροχές από Δευτέρα εως και Τετάρτη στα Δυτικά τα Βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, με πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς και επικράτηση τοπικά ισχυρών Δυτικών Βορειοδυτικών ανέμων.