Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:29
Άλλες Ειδήσεις

Τι αποκαλύπτει έρευνα-σοκ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα






Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί να περιέχουν μια χημική ουσία που συνδέεται με μια αναπνευστική ασθένεια που είναι κοινώς γνωστή ως «πνεύμονας ποπ κορν».

Περισσότερο από το 75 % των αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων, που εξέτασαν οι ερευνητές, περιείχε το χημικό διακετύλιο, το οποίο πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει με πνευμονική βλάβη.

Το διακετύλιο είναι ένας αρωματικός παράγοντας, το οποίο αρχικά ερευνήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ως ένοχος του «πνεύμονα ποπ-κορν», ένα είδος βρογχίτιδας που προσβάλλει τους εργαζομένους σε εργοστάσια που φτιάχνουν ποπ-κορν για φούρνο μικροκυμάτων και σε εγκαταστάσεις που καβουρδίζουν καφέ. Αν και το διακετύλιο είναι ασφαλές για κατανάλωση, η εισπνοή του «με τη μορφή και την ποσότητα, που ενδέχεται να εκτεθούν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών ουσιών», μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο, σύμφωνα με το «CDC». Οι παθήσεις περιλαμβάνουν αποφρακτική βρογχιολίτιδα, στην οποία οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων καταστρέφονται από ουλώδη ιστό και φλεγμονή.

Το διακετύλιο είναι μια από τις πολλές χημικές ουσίες, που είναι υπεύθυνες για τον εμποτισμό γεύσεων (όπως η «Madagascar Bourbon vanilla», η «cherry crush» και η «candy cane») σε κάποιες από τις 7.000 ποικιλίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των μελανιών που ξαναγεμίζουν.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο «Environmental Health Perspectives», δοκίμασαν «51 τύπους αρωματισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων που πωλούνται από τις κορυφαίες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων, με γεύσεις που θεωρήσαμε ότι ήταν ελκυστικές για τους νέους» σε σφραγισμένο θάλαμο. Εκτός από το διακετύλιο, τα ρεύματα αέρα αναλύθηκαν για ακετόνη και πεντανοδιόνη, δύο άλλες αρωματικές ενώσεις που προσδιορίζονται από το «CDC» ως δυνητικά επιβλαβείς. Το διακετύλιο βρέθηκε σε 39 από τα 51 δείγματα, η ακετόνη βρέθηκε σε 46 και η πεντανοδιόνη βρέθηκε σε 23.

Καθώς μια άλλη ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα νωρίτερα φέτος, μετά τη δημοσίευση μιας παρόμοιας μελέτης στο περιοδικό «Tobacco Control», ότι αυτές οι αρωματικές χημικές ουσίες μπορεί να είναι από τεχνικής άποψης «κατάλληλες για φάγωμα», ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι ασφαλείς για να τις εισπνεύσουμε.