Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 11:06
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έγινε με το δάνειο των αδερφών Τσίπρα που προκάλεσε πολιτικό σάλο






Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για την ευνοϊκή ρύθμιση που πέτυχαν το 2016 ο Δ. Τσίπρας και η Ζ. Τσίπρα

Πολιτικό σάλο και αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» το οποίο αναφέρεται στα δάνεια συγγενών του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της αποκαλύπτει ότι τα αδέρφια Τσίπρα, Δημήτρης και Ζανέτ, πέτυχαν για την εταιρεία «Δίοδος» που διαθέτουν, ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τζένου, στην εταιρεία αυτή συμμετείχαν και συμμετέχουν (;) ως ομόρρυθμοι εταίροι τα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσίπρας και Ζαννέτ Τσίπρα. Η «Διόδος» κατάφερε το 2016, την περίοδο δηλαδή της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, να ρυθμίσει το δάνειό της, ύψους 243.544 ευρώ, και μάλιστα με ευνοϊκότατους όρους, δηλαδή με αποπληρωμή της οφειλής σε 49 μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις των 4.970 ευρώ η κάθεμία και κυρίως με συμφωνία σταθερής δόσης, με μόλις… 300 ευρώ τον μήνα, για τα πρώτα 2 χρόνια.

Η όλη ιστορία, αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε με μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στις 23 Μαΐου 2016 η «Δ. Τσίπρας – Ζ.Τσίπρα Ο.Ε.», φέρουσα τον διακριτικό τίτλο ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.. Επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε. τροποποίησε με νέους, ευμενείς όρους ληξιπρόθεσμη οφειλή και άληκτο κεφάλαιο παλαιού δανείου.

Η ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε. συστάθηκε στις 4 Ιουνίου 1997, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25 εκατ. δραχμών και σκοπό «την κατασκευή και ανάληψη δημοσίων ή ιδιωτικών έργων». Λίγους μήνες αργότερα, σύναψε το πρώτο της δάνειο (αρ. σύμβασης 16/1561/05-09-1997), με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό και ανοικτή πίστωση έως του ποσού των 1,3 εκατ. ευρώ (οι τιμές σε ευρώ και όχι δραχμές, όπως αναφέρονται στη σύμβαση).

Τον Νοέμβριο του 2012, όταν δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας ήταν ήδη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αδέλφια του πέτυχαν μετατροπή των υφιστάμενων όρων της αρχικής σύμβασης εξασφαλίζοντας τη μετατροπή του συγκεκριμένου δανείου σε «τοκοχρεολυτικό» από την «ειδική διάδοχο» του ως άνω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Όμως, το έτος 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από την τροποποιητική σύμβαση που έχουν στα χέρια τους τα «Π», η συνολική οφειλή της εν λόγω κατασκευαστικής εταιρείας ανερχόταν, τον Μάιο του 2016, στις 243.544 ευρώ, πλέον τόκων κεφαλαίου (το άληκτο κεφάλαιο τον Μάιο του 2016 ανήλθε στις 133.749 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο στις 109.794 ευρώ).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης, «η εξόφληση του συνολικά ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου από τον οφειλέτη οριζόταν σε 49 μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβλητέας την 01/06/2016». Το δε επιτόκιο ορίστηκε στο 6,1% με βάση το ετήσιο Euribor και την ασφαλιστική εισφορά.

Ωστόσο, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ειδικότερος όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο «οφειλέτης» (ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.) θα καταβάλλει στην τράπεζα ένα σταθερό ποσό, το οποίο για τις επόμενες 24 δόσεις θα ανέρχεται στο γιγαντιαίο ποσό των… 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ειδική αυτή μεταβολή συμφωνήθηκε ταυτόχρονα με τον κύριο τρόπο ρύθμισης της οφειλής και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν τυχόν θα διαπιστώνονταν από την οφειλέτρια αδυναμία καταβολής των συμφωνηθεισών δόσεων.

Επιπροσθέτως, στη σύμβαση ορίζεται ότι «με την καταβολή κάθε σταθερής δόσης θα εξοφλούνται πρώτα τα έξοδα του δανείου και οι δεδουλευμένοι τόκοι, με το τυχόν δε υπόλοιπο αυτής θα εξοφλείται μέρος του άληκτου κεφαλαίου του δανείου». Δηλαδή, η ΔΙΟΔΟΣ ρύθμισε οφειλή 243.544 ευρώ με επιτόκιο 6,1% σε 49 δόσεις, εκ των οποίων για τις πρώτες 24 θα έδινε μόλις 300 ευρώ τον μήνα, ποσό που δεν επαρκεί καν για την αποπληρωμή των μηνιαίων ανακυπτόντων τόκων!

Σύμφωνα με το extrait (αναλυτική κίνηση λογαριασμού, με κωδικό 13964685) της 7ης Φεβρουαρίου 2018, το συνολικό υπόλοιπο του δανείου παρέμενε σχεδόν «αναλλοίωτο», στις 243.573 ευρώ.

Η σκοπιμότητα της ρύθμισης

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, πιστεύοντας ότι έγινε για να μην ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού των ακινήτων που είχαν υποθηκευτεί σχετικά.

Τραπεζικοί παράγοντες μίλησαν στην εφημερίδα εκφράζοντας απορίες και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, αν η εταιρεία είχε συναλλαγές και δραστηριότητα, τι είδους και μέχρι πότε και ποια είναι σήμερα η πραγματική και νομική της κατάσταση, βάση ποίων οικονομικών στοιχείων εγκρίθηκαν χρήματα το 2012 και επιτεύχθηκε ρύθμιση το 2016, για το αν το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά και έως πότε και για το ποια είναι η σχέση στην παρούσα φάση της ΔΙΟΔΟΣ με την τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλέφωνο της ΔΙΟΔΟΣ, η οποία εδρεύει στην οδό Φθιώτιδος στους Αμπελόκηπους, όπως φαίνεται στη σφραγίδα που έχει τεθεί σε κάθε σελίδα του συμβολαίου, είναι το ίδιο με αυτό της τεχνικής Τ&Τ Ο.Ε. Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά» στο φύλλο της 22ας Σεπτεμβρίου 2012, η Τ&Τ είχε ιδρυθεί το 2006 από τον Αλέξη Τσίπρα και τον εξάδελφό του, Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, διατηρώντας γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, τη διετία 2006-2008 η εταιρεία «δεν επέδειξε κάποιον σημαντικό απολογισμό». Προφανώς για εκείνον ήταν ασήμαντο το ποσό των 283.574 ευρώ που έλαβε το 2008 για τη «διαμόρφωση της Πλατείας Αγ. Τιμόθεου στην κοινότητα Σταμάτας».

Βάσει εκείνης της απόφασης (αρ. 159/2008) του Κοινοτικού Συμβουλίου και μεταγενέστερων, συμπληρωματικών συμβάσεων, το έργο έφθασε στις 326.242 ευρώ!

Το ρεπορτάζ προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που ζητά εξηγήσεις για το θέμα, αλλά και την απάντηση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Η απάντηση της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στο Μέγαρο Μαξίμου

Απαντήσεις στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τα δάνεια της εταιρείας «Δίοδος» και τις ρυθμίσεις δανείων των αδερφών του πρωθυπουργού, δίνει η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού και για γκαιμπελικές μεθόδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα δημοσίευσε και ρεπορτάζ σχετικά με το ρόλο του θείου του πρωθυπουργού, Ηρακλή Τσίπρα για το οποίο έχει αναφορά και η αναικοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση – απάντηση των «Παραπολιτικών» έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ εντολή των υμιυπογειων (σύμφωνα με τον κύριο Καρτερό) του Μαξίμου, αντί απαντήσεων στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για τη χαριστική ρύθμιση δανείου της τεχνικής εταιρείας της οικογένειας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιλέγει τις γνωστές γκαιμπελικές μεθόδους και απαντά με το γνωστό χυδαίο ύφος εκτοξεύοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Για άλλη μια φορά το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη για τις άθλιες συκοφαντίες τους. Μάλιστα φθάνουν στο έσχατο σημείο εκβιασμού και εκφοβισμού της εφημερίδας προαναγγέλοντας διώξεις μέσα από την ανακοίνωση του κόμματος, επιβεβαιώνοντας ότι είμαστε διαρκώς στόχος πολιτικής δίωξης από μια καθεστωτική κυβέρνηση που δεν δέχεται καμία φωνή κριτικής.

Για τα όσα αστεία αναφέρει περί «κρίσης» που χτύπησε την εταιρεία των αδερφών Τσίπρα και έτσι πλήρωναν 300 ευρώ το μήνα για 2 ολόκληρα χρόνια, τους παραδίδουμε στην κρίση και τη χλεύη κάθε απλού πολίτη που χάνει το σπίτι του για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ σε εφορίες και τράπεζες.

Τέλος σε ό,τι αφορά το βιβλίο που αποκαλύπτει το ρόλο του θείου του πρωθυπουργού Ηρακλή Τσίπρα στην αποκάλυψη στη χούντα της αντιδιδακτορικής οργάνωσης ΔΕΚΑ στην Κρήτη, που οδήγησε δεκάδες αγωνιστές της αριστεράς και της Ένωσης Κέντρου στη φυλακή και στην εξορία, ας απευθυνθούν στην μαρτυρία του εκλιπόντος συγγραφέα, ο οποίος συμμετείχε με πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση.

Προφανώς γνωρίζουν στο Μαξίμου όλα όσα αναφέρει και στο βιβλίο του -το οποίο κυκλοφορεί εδώ και 28 χρόνια- χωρίς ποτέ να τολμήσει να το διαψεύσει κανείς από το περιβάλλον Τσίπρα. Όσο και αν κάποιοι απειλούν και εκφοβίζουν να ξέρουν οι σκελετοί που κρύβουν στην ντουλάπα θα βγουν στο φως για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός την αλήθεια

ΠΗΓΗ: in.gr